Legislația care nu permite plângerile anonime în situaţiile de abuz, în vizorul Guvernului
Ministerul Educaţiei împreună cu cel al Justiţiei, cu Consiliul Rectorilor şi cu Autoritatea Naţională pentru Egalitatea de Şansă au pus la punct un circuit legislativ care va permite ca orice sesizare, fie ea anonimă sau nu, să intre rapid în circuitul de anal
Articol de Andrei Şerban, 05 August 2024, 08:11
Guvernul va modifica, săptămâna viitoare, actuala legislaţie care vizează abuzul ce nu permite plângerile anonime şi va adopta şi măsuri care să protejeze victimele, indiferent de numele agresorului.
Aceasta este reacţia autorităţilor la situaţiile de abuz raportate în ultima perioadă în mediul universitar. Andrei Şerban are detalii.
Ministerul Educaţiei împreună cu cel al Justiţiei, cu Consiliul Rectorilor şi cu Autoritatea Naţională pentru Egalitatea de Şansă au pus la punct un circuit legislativ care va permite ca orice sesizare, fie ea anonimă sau nu, să intre rapid în circuitul de analiză.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, arăta că poliţia va primi repede sesizările de agresiune sexuală.
"Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, de exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procuror şi la poliţie, în urma analizei realizate, acolo unde se realizează sesizarea. Şi în plus, aşa cum am anunţat prin comunicatul de presă, audităm comisiile de etică din toate universităţile din România. Până la începutul anului universitar vom avea un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate şi soluţionate sesizările pe acest domeniu de încălcare a eticii şi deontologie universitare", a spus Ligia Deca.
Deca a mai precizat şi faptul că noile măsuri care ar putea să fie adoptate în şedinţa de guvern vizează tot sistemul public, pentru că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate.
Amintim că, în ultima săptămână foste studente au lansat în spaţiul public acuzaţii de hărţuire sexuală la adresa a trei profesori universitari, faţă de unii fiind deja deschise dosare şi la poliţie.
Unul dintre ei, Alfred Bulai de la SNSPA a fost demis din funcţie de conducerea facultăţii, în timp ce ceilalţi doi - Dorin Ştefan Adam de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti şi Marius Pieleanu, tot de la SNSPA, au cerut ei înşişi suspendarea activităţii.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 august)