Legile Siguranţei Naţionale aşteaptă să fie dezbătute
Legile Siguranţei Naţionale vor intra în dezbatere parlamentară chiar la începutul sesiunii care debutează pe 1 februarie. Foto:Agerpres
Articol de Iulia Gherman, 12 Ianuarie 2011, 11:15
Cinci proiecte legislative vor fi dezbătute: legea siguranţei, legile privind organizarea SRI, respectiv a SIE, statutul ofiţerului de informaţii şi legea privind activitatea de informaţii şi contrainformaţii.
Raportul trebuia prezentat plenului reunit încă din toamna anului trecut, lucru imposibil de atins, având în vedere că nu a existat nicio şedinţă a Comisiei , după cum afirmă vicepreşedintele ei, deputatul PSD, Ion Stan. Social-democratul susţine că actuala putere evită dezbaterea pachetului de legi în Parlament.
"Se doreşte în continuare ca acest sector, al siguranţei naţionale, să fie folosit în interesul puterii politice care se află la conducerea României", a afirmat acesta.
La rândul său, deputatul democrat liberal, Cezar Preda susţine că doar Preşedinţia şi Parlamentul pot promova aceste legi. El a dezminţit informaţiile conform cărora Guvernul s-ar pregăti să-şi asume răspunderea pentru legile siguranţei naţionale.
"Nu s-a discutat niciodată ca acest pachet legislativ să fie asumat de Guvern şi nu văd de ce am întrerupe un calendar, pe care noi deja l-am anunţat şi care n-a fost amânat decât pe un semestru, din cauza luptelor interne politice şi aceste agende parlamentare deosebit de aglomerate", spune vicepreşedintele PDL.
Cezar Preda a dat asigurări că în prima săptămână din februarie va fi prezentată platforma noului pachet de legi şi că tot în februarie va intra în dezbaterea Comisiei parlamentare comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Opoziţia se grăbeşte să ia în dezbatere aceste legi, de teamă că Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea şi pentru aceste proiecte.