Legile salarizării şi pensiilor , în vigoare din 2011
Salarizarea bugetarilor şi sistemul public de pensii sunt reglementate, din 2011, de noi legi. Legea pensiilor, urmăreşte colectarea de fonduri suplimentare, care să reducă din deficitul din sistem.
Articol de Diana Domenico, 03 Ianuarie 2011, 16:10
2011 începe, în economia şi societatea românească, sub semnul crizei economice, după un an marcat de măsuri de austeritate severe.
De la bugetari la oameni de afaceri, majoritatea românilor au resimţit scăderea economică, iar una dintre principalele decizii menită să stabilizeze bugetul a fost reducerea cu un sfert a salariilor din sistemul public.
Salarizarea bugetarilor şi sistemul public de pensii sunt reglementate, din 2011, de noi legi. Legea pensiilor, urmăreşte colectarea de fonduri suplimentare, care să reducă din deficitul din sistem. Cât despre salariaţi, aceştia ar urma să recupereze o parte din sumele pierdute anul trecut.
Potrivit legii de salarizare unitară, toţi bugetarii care au pierdut anul trecut 25% din salariu, vor recupera, începând cu această lună, 15%.
Astfel, dacă un medic primar cu vechime maximă câştiga în urma reducerilor din luna august, puţin peste 2.300 de lei, acum salariul lui va creşte cu aproape 400 de lei.
Concret însă, va pierde primele de 2% şi al treisprezecelea salariu, ceea ce înseamnă în total circa 10%, deoarece guvernul a decis să anuleze marea majoritate a primelor pe care le primeau bugetarii până anul trecut.
Astfel, toţi bugetarii care vor recupera 15%, vor rămâne, în schimb, fără prime, premieri, tichete de masă şi al treisprezecelea salariu.
Sindicatele spun însă, că în unele domenii câştigul faţă de anul trecut nu va depăşi 1%.
Angajaţii plătiţi cu salariul minim vor primi în plus 50 de lei net, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 600 la 670 de lei.
O altă lege care intră în vigoare este cea a pensiilor. Începând cu luna ianuarie, cadrele militare, poliţiştii, soldaţii şi funcţionarii publici cu statut special, vor primi pensiile recalculate şi vor fi integrate în sistemul public de pensii.
Astfel, nu vor mai exista pensii speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor.
Toate pensiile , mai puţin ale magistraţilor, vor fi calculate după acelaşi principiu - al contribuţiei la bugetul asigurărilor pe perioada activă.
În ceea ce priveşte pensiile de invaliditate, criteriile pentru acordarea acestora vor fi mai dure, iar pensionările anticipate vor fi sancţionate cu până la 45%.
În plus, guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane de persoane.
Aceste categorii vor fi obligate să achite la fondul asigurărilor de sănătate contribuţii de 5,5% din suma care depăşeşte 740 de lei.
Statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde de lei anual. În prezent, sunt impozitate doar pensiile mai mari de 1.000 de lei, informează redactorul RRA.