Legile salarizării şi educaţiei, amânate
Sesizările opoziţiei privind Legea salarizării şi cea a educaţiei vor fi dezbătute pe 28 decembrie de către Curtea Constituţională.
Articol de Alina Bordeiaşu, 22 Decembrie 2010, 17:20
Curtea Constituţională a amânat până la 28 decembrie dezbaterea sesizărilor opoziţiei referitoare la Legea educaţiei.
Tot atunci, Curtea va analiza sesizarea privind Legea salarizării unitare pe 2011, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea săptămâna trecută.
Priorităţi ale Executivului pentru sfârşit de an, cele două legi sunt de câteva luni motiv de luptă parlamentară, iar Curtea Constituţională a devenit unul din principalii arbitrii ai confruntării politice.
Incertitudinea privind situaţia Legii educaţiei şi a Legii salarizării bugetarilor pe anul 2011 se păstrează cel puţin până la 28 decembrie, dată la care judecătorii Curţii se vor pronunţa asupra sesizărilor formulate de opoziţie.
Executivul şi-a asumat răspunderea pe ambele proiecte de lege, iar opoziţia le-a contestat ulterior la Curtea Constituţională.
Legea educaţiei a fost contestată de PNL şi de PSD atât pe fond, cât şi pe procedură.
Deputatul liberal Alina Gorghiu spunea la 15 decembrie că nu s-au respectat procedurile parlamentare, în condiţiile în care proiectul Legii educaţiei a trecut prin comisie şi se află pe ordinea de zi a Senatului pentru a fi adoptat.
În plus, deputatul liberal susţine că argumentul puterii cum că Legea educaţiei reprezintă o urgenţă nu este valabil, pentru că prevederile actului normativ se aplică abia în anul şcolar 2011-2012.
Legea de aplicare a salarizării bugetarilor a fost şi ea contestată, marți, la Curte, opoziţia recurgând la această ultimă posibilitate după ce moţiunea de cenzură pe acest proiect de lege a fost respinsă de către Parlament.
PSD şi PNL invocă probleme de fond, cum ar fi permanentizarea scăderilor de salarii cu 25%, dar şi nereguli în modul de stabilire a claselor de salarizare.
O nouă moţiune de cenzură dezbătută joi
PSD şi PNL sunt nemulţumite şi de Legea-cadru de salarizare, astfel că au depus o moţiune de cenzură şi pe acest proiect. Ea va fi dezbătută joi în parlament şi cel mai probabil va avea aceeaşi soartă cu a moţiunii moţiunii pe legea de aplicare a salarizării bugetarilor, respinsă în plen.
În acest caz, opoziţia a anunţat deja că va recurge din nou la judecătorii Curţii pentru a da un verdict.
O astfel de intenţie au şi în ceea ce priveşte Legea bugetului de stat pe 2011, care se discută zilele acestea în Parlament.