Legile salarizării şi bugetul sunt constituţionale
Curtea Constituţională a decis că Legile salarizării, Legea bugetului şi Ordonanţa privind creditele populuţiei sunt constituţionale.
Articol de Mădălina Radu, 28 Decembrie 2010, 13:18
Curtea Constituţională a decis că Legea salarizării bugetarilor pe 2011 şi Legea-cadru a salarizării sunt constituţionale, respingând sesizările formulate asupra celor două acte normative de parlamentarii opoziţiei.
De asemenea, Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind contractele de credit şi Legea bugetului de stat per 2011 sunt constituţionale, după ce a respins sesizările opoziţiei.
Judecătorii au amânat pentru 4 ianuarie soluţinarea sesizărilor depuse în cazul Legii educaţiei.
Deciziile Curţii sunt definitive şi general obligatorii, iar cele patru legi merg la promulgare de către preşedintele Traian Băsescu.
Liberalii au sesizat procedura de legiferare a Legii salarizării
Curtea Constituţională a dezbătut sesizarea formulată de 53 de parlamentari PNL la Legea salarizării bugetarilor pe 2011, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Liberalii reclamă încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin angajarea răspunderii de către Guvern.
Astfel, ei spun că, în această situaţie, Guvernul se transformă în putere legiuitoare, interferând cu atribuţiile Parlamentului, care devine un simplu spectator, ceea ce înseamnă încălcarea Constituţiei.
În opinia liberalilor, angajarea răspunderii pe legea salarizării nu se justifică, deoarece există o majoritate parlamentară care să susţină voinţa Executivului, astfel încât legea să fie votată şi în Parlament.
În plus, aceştia mai susţin că Legea salarizării pe 2011 a personalului plătit din fonduri publice este dovada incompetenţei şi a deciziilor falimentare ale acestui Guvern, care nu are soluţii pentru contracararea efectelor crizei, iar cele mai la îndemână instrumente sunt tăierile de pensii, salarii, indemnizaţii pentru mame sau ajutoare sociale.