Legile justiției, din nou în dezbaterea Parlamentului. Vezi agenda parlamentară
Marţi se reiau dezbaterile din Comisia parlamentară specială asupra celor trei proiecte de lege care aduc modificări Codului Penal, celui de Procedură Penală şi Codului Civil.
Articol de Iulia Gherman, 07 Mai 2018, 07:57
Legile justiţiei şi situaţia sistemului judiciar din România vor ocupa din nou dezbaterile din Parlament, devenind, tot mai clar, un domeniu unde puterea şi opoziţia nu găsesc teritorii comune.
La fel, şi ideea mutării Ambasadei României din Israel aduce coaliţia PSD-ALDE pe o poziţie defensivă, opoziţia reuşind să îl aducă pentru explicaţii la Senat pe ministrul de externe Teodor Meleşcanu.
Dar subiectul care cel puţin pe termen scurt va capacita cel mai mult energiile politice este situaţia din sănătate, unde opoziţia a depus o moţiune simplă la adresa ministrului Sorina Pintea.
Moțiune pe sănătate
Deputaţii vor dezbate luni, în plen, moţiunea simplă pe sănătate iniţiată de PNL.
Liberalii au reformulat textul documentului, după ce săptămâna trecută, conducerea Camerei a subliniat că acesta nu respectă regulamentul forului legislativ.
Semnatarii moţiunii îi reproşează ministrului Sorina Pintea modul în care a gestionat problemele din sistemul de sănătate.
"Medicii de familie sunt duşi la pierzanie, lipsesc medicamentele din spitale, se pierd finanţările pentru spitalele regionale, mor oamenii în spitale şi cred că sunt problemele cu adevărat importante asupra cărora trebuie să ne aplecăm dacă vrem să vedem cu adevărat că sunt probleme, că oamenii se pregătesc de grevă generală, pentru că ceea ce spuneam încă din urmă cu trei-patru luni, că acel regulament de sporuri a provocat haos, se confirmă", a spus vicepreşedintele PNL, Florin Roman.
Modificări la Codurile penale
Marţi se reiau dezbaterile din Comisia parlamentară specială asupra celor trei proiecte de lege care aduc modificări Codului Penal, celui de Procedură Penală şi Codului Civil.
Săptămâna trecută au fost ascultate punctele de vedere ale asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar.
Reprezentanţii acestora au cerut ca modificarea Codurilor să respecte prevederile constituţionale.
Opoziţia atrage atenţia că amendamentele depuse de până acum de PSD şi ALDE sunt în favoarea unor lideri ai coaliţiei de la guvernare.
Aceste proiecte de lege sunt un regres, sunt deosebit de periculoase. Iniţiatorii au grave probleme de natură penală, a susținut Deputatul USR Stelian Ion.
Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a precizat că în timpul dezbaterilor vor fi analizate toate punctele de vedere exprimate de grupurile parlamentare şi de asociaţiile profesionale.
"Acele amendamente şi acele articole care considerăm că pot fi susţinute le introducem în aceste trei proiecte, celelalte, vom face raport de respingere, deci, vom avea un singur proiect de modificare a Codului Penal", a declarat Iordache.
Ministrul Justiției, la Ora Guvernului
Miercuri este aşteptat la Senat la Ora Guvernului ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul este invitat de PNL să dea explicaţii cu privire la raportul privind România, publicat de Grupul Statelor Împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei.
GRECO se declară îngrijorat de unele prevederi cuprinse în pachetul de legi ale justiţiei şi cere, între altele, ca România să renunţe la ideea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.
Tot miercuri este programată şi audierea ministrului Teodor Meleşcanu în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor pe tema memorandumului guvernului referitor la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.
La Parlament se aşteaptă săptămâna viitoare şi începerea dezbaterilor din Comisia specială privind legile siguranţei naţionale.
Preşedintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda, a cerut structurilor din domeniu propuneri de modificare a legislaţiei.