Legile electorale, pe ultima sută de metri
Proiectele de lege cu privire la alegerile locale şi înfiinţarea partidelor politice, precum şi reexaminarea legii de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, vor fi votate miercuri în plenul Camerei Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 04 Mai 2015, 19:15
Anunțul a fost făcut luni de preşedintele Comisiei de Cod Electoral, deputatul PNL Mihai Voicu.
Acesta a precizat că plenul Camerei Deputaţilor este şi forul decizional.
Membrii Comisiei vor finaliza marţi raportul asupra legii alegerilor locale, după ce au dat astăzi aviz favorabil pentru reexaminarea legii de finanţare a partidelor şi pentru proiectul de lege cu privire la înfiinţarea formaţiunilor politice.
Amintim că pe 11 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis spre reexaminare Parlamentului Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
"Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate.
În forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului.
Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, emis la aceea dată.
Pe 21 aprilie, Comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale a aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru Legea finanţării partidelor politice.
Cea mai importantă modificare prevede ca împrumuturile angajate de partide trebuie restituite în termen de trei ani, iar toate împrumuturile, indiferent de sumă, trebuie să se facă prin transfer bancar.