Legile de austeritate, pot fi atacate la Curtea Constituţională
În cazul în care o posibilă moţiune de cenzură nu trece, mai există o variantă de contestare a legilor pentru care guvernul îşi asumă răspunderea. Acestea pot fi atacate la Curtea Constituţională în termen de trei zile.
02 Iunie 2010, 11:37
Dacă judecătorii constată elemente de neconstituţionalitate, legile se întorc la executiv, care trebuie să le modifice astfel încât să respecte decizia Curţii. De altfel, asociaţia non-guvernamentală Pro-Democraţia a şi cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind măsurile de austeritate. Şi opoziţia a anunţat că va contesta legile la Curte.
Pro-Democraţia susţine că sesizarea avocatului poporului vine după ce aceasta a constat că invocarea articolului 53 din Constituţie, privind restrângerea unor drepturi şi libertăţi, prin reducerea pensiilor şi a salariilor, a provocat temeri privind instabilitatea regimului politic şi puternice contestaţii publice.
Preşedintele Asociaţiei, Cristian Pârvulescu, mai spune, că invocarea siguranţei naţionale pentru a opera aceste reduceri ridică serioase probleme cu privire la asimilarea actualei situaţii economice, cu un cataclism natural sau cu un act terorist.
Președintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu: "Guvernul nu este în momentul de faţă în situaţia de oferi argumentaţii constituţionale. Deci pentru ca o asemenea decizie să aibă nu doar legitimitatea votului în parlament, în măsura în care va trece de moţiunea de cenzură, dar să aibă şi o argumentaţie din partea Curţii Constituţionale, mi se pare esenţial ca cei de la Curtea Constituţională să se pronunţe. ori, nu se pot pronunţa decât dacă sunt sesizaţi."
PNL salută demersul Pro-Democraţia şi anunţă că va sesiza Curtea Constituţională.
Deputatul Alina Gorghiu susţine că în situaţia în care, dacă, după asumarea de către guvern a legilor de austeritate, moţiunea PSD va fi respinsă de parlament, PNL va ataca la Curte cele două legi, care, în opinia sa, conţin o serie de elemente de necontituţionalitate.
Alina Gorghiu: "Art. 53 nu poate constitui vreo justificare pentru diminuarea pensiilor şi avertizez că dacă aceste legi vor trece de parlament cât şi de Curtea Constituţională, pensionarii în număr de 5.500.000 vor ataca în instanţele române de judecată, vor câştiga în faţa instanţelor naţionale, şi ulterior vor putea ajunge la CEDO dacă nu îşi vor găsi dreptatea în România. Ne vom afla în situaţia, de exemplu a Lituaniei, care plăteşte acum cu sutele de milioane de euro pentru pensiile pe care nu le-au plătit."
La rândul său senatorul PSD, Dan Şova, anunţă că social democraţii vor avea propria acţiune de contestare la Curte, pe lângă sesizările PNL şi Pro-Democraţia, salutând totodată demersul acestora.
Dan Şova: Sunt convins ca dacă sunt mai multe opinii, probabil vom găsi şi calea de a convinge magistraţi Curţii. E vorba de o speranţă până la urmă juridică, în primul rând guvernul nu ar fi trebuit să apeleze la asemenea măsuri. Nu e normal ca această criză să se ducă doar pe umerii celor săraci.
Un alt motiv pentru care Pro-Democraţia, PSD şi PNL vor sesiza Curtea îl constituie faptul că, în opinia lor, starea economică s-a deteriorat în mod evident, situaţia care, mai susţine aceştia, nu poate legitima guvernul să reducă pensiile şi salariile în raport cu realitatea socială de necontestat