Legea votului prin corespondenţă, posibil adoptată în noiembrie
Membri Comisiei de Cod Electoral au convenit că legea votului prin corespodenţă ar trebui adoptată până la mijlocul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile parlamentare de anul viitor.
Articol de Iulia Gherman, 16 Septembrie 2015, 07:08
Comisia nu a reuşit însă să decidă dacă dezbaterile vor avea ca bază proiectele legislative iniţiate de PNL pe această temă, de cele promovate de PSD, sau va exista un document elaborat de întreaga Comisie de Cod Electoral.
Grupurile parlamentare au reamintit principiile pe care ar dori să le regăsească în viitoarea lege.
Gabriela Podaşcă, deputat PSD: Votul secret reprezintă dreptul fundamental al cetăţenilor, iar acesta nu trebuie sub nicio formă denaturat de frică sau recompensie. Accesibilitate, echitate, responsabilitate, securitatea operaţiunilor de vot, transparenţa acţiunilor şi deciziilor, sustenabilitatea, promptitudine, eficienţa costurilor şi avem nevoie de o coerenţă legislativă.
Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod Electoral: În opinia mea, a spune că legea trebuie să prezinte garanţii şi, eventual, a exagera foarte mult natura acestor garanţii ca votul să fie secret, nu reprezintă altceva decât o modalitate de blocaj. Să presupunem că se înscriu 100.000 de compatrioţi de-ai noştri să voteze prin corespondenţă. Ce înseamnă ca, garanţie, că votul este secret? Să-i păzească acasă 100.000 de poliţişti pe aceştia? Evident, nu se poate. Cetăţenii cunosc faptul că trebuie să voteze secret, că au responsabilitate şi sancţiuni pentru încălcarea acestor prevederi. Şi, în rest, aşa se desfăşoară votul prin corespondenţă: acasă la om, cu plicul în faţă.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu, a prezentat un set de şase întrebări la care membrii Comisiei ar trebui să răspundă până la următoarea şedinţă pe tema votului prin corespodenţă.
Florin Mituleţu: Prima întrebare: La ce tipuri de procese electorale se poate vota prin corespondenţă? Asta înseamnă: parlametnare, prezidenţiale, Parlament European, referendum? Cea de-a doua: Ce categorii de alegători pot vota prin corespondenţă, în funcţie de tipul de proces electoral? Cea de-a treia întrebare: Când are loc înregistrarea alegătorilor români care doresc să voteze prin corespondenţă? Al patrulea punct ar fi: Care este data limită pentru recepţionarea voturilor exprimate prin corespondenţă de către birourile electorale competente? Cea de-a cincea întrebare: Au dreptul alegătorii care s-au întregistrat ca votanţi prin corespondenţă să opteze pentru a vota la o secţie de votare? Şi cea de-a şase întrebare: Au dreptul alegătorii care şi-au expediat voturile către Biroul Electoral competent să opteze pentru a vota la o secţie de votare, urmând ca votul exprimat prin corespondenţă să nu fie luat în considerare?
Dezbaterile din Comisia de Cod Electoral pe tema votului prin corespondenţă vor fi reluate săptămâna viitoare, precizează redactorul RRA.