"Legea securităţii naţionale", adoptată tacit
UPDATE Legea securităţii naţionale, iniţiată de deputatul PDL, Cezar Preda, care trebuia dezbătută, joi, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost adoptată tacit, prin lipsă de cvorum.
Articol de Iulia Gherman, 03 Noiembrie 2011, 09:51
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, de joi, 3 noiembrie, consacrată dezbaterii şi adoptării propunerii legislative privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul securităţii naţionale, a fost suspendată, din lipsă de cvorum.
După efectuarea apelului nominal, în sală erau prezenţi 106 deputaţi, cvorumul legal de lucru fiind de 166 de deputaţi.
În aceste condiţii, propunerea legislativă menţionată se consideră adoptată în mod tacit de către Camera Deputaţilor, prin depăşirea termenului pentru dezbatere şi vot final şi se va transmite la Senat, for decizional în acest caz.
Plenul Camerei Deputaţilor trebuia să continue, joi, dezbaterile pe marginea proiectului de lege iniţiat de deputatul PDL, Cezar Preda, prin care se aduc modificări la legile securităţii naţionale.
Plenul a amânat dezbaterile, până când comisiile de specialitate vor înainta un raport pe acesată temă.
Proiectul de lege a intrat în dezbatere, tot fără raport.
Comisiile Juridică şi de Apărare nu au reuşit să elaboreze un punct de vedere asurpa documentului legislativ, din lipsă de cvorum.
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a solicitat, în şedinţa de plen de miercuri, excluderea proiectului de lege, de pe ordinea de zi, pe motiv că nu există un raport al comisiilor specializate şi nici inţiatorul, democrat-liberalul Cezar Preda, nu este prezent la dezbateri.
"Chiar dacă ar dori cineva să susţină amendamentele pe care le-a făcut, nu poate, fiindcă ele n-au trecut prin Comisie. Şi, atunci, facem o dezbatere sterilă, fără efecte directe" a spus Toader.
Opozitia a cerut ca proiectul de lege să fie supus dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor, pentru modificarea acelor prevederi care pot atinge ordinea constituţională.
Deputatul PNL, Popescu Tăriceanu, susţine că prin aceasta lege, vor fi îngrădite libertăţile fundamentale.
"Toate aceste modificări care sunt încercate a fi trecute pe sub masă, ajung să îngrădească libertăţile fundamentale, pe care le-am câştigat cu 20 de ani în urmă", a spus el.
Proiectul de lege prevede, între altele, că ofiţeri anume desemnaţi, ai SRI, pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală specială.