Legea sănătăţii declanşează războiul putere-opoziţie
Deşi puterea şi opoziţia sunt de acord că sistemul sanitar trebuie reformat din cauza faptului că banii sunt gestionaţi deficitar, cele două tabere au viziuni diferite asupra modalităţii în care trebuie făcut acest lucru.
Articol de Petruţa Obrejan, 15 Ianuarie 2012, 10:15
Punctul de vedere al PDL exprimat de purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu se referă în primul rând la faptul că reforma sănătăţii trebuie să rezolve în primul rând risipa banilor publici din acest domeniu, dar să atragă şi alte resurse financiare în sistem.
"Reforma în domeniul sănătăţii este o necesitate stringentă şi insatisfacţia românilor în raport cu sistemul de sănătate al ţării este pe deplin justificată şi devine cu atât mai frustrantă cu cât decidenţii politici întârzie reformarea sa".
Voinescu a mai precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii vor răspunde oricăror prouneri de dialog pe tema unei noi legi a sănătăţii şi a reafirmat că vechiul proiect de lege retras vineri seară de pe site-ul Ministerului Sănătăţii nu intenţiona privatizarea sistemului de urgenţă şi nici desfiinţarea SMURD.
"Este incorect să i se atribuie acestui proiect de lege opţiuni pe care nu le avea, cum ar fi privatizarea sistemului de urgenţă şi desfiiţarea SMURD. Nimeni nu a intenţionat să privatizeze sistemul de urgenţă şi să desfiinteze SMURD", a spus liderul democrat-liberal.
PNL consideră că alegerile anticipate rezolvă conflictul
Preşedintele liberal, Crin Antonescu recunoaşte că este necesară reformarea sistemului de sănătate,care suferă de "o subfinanţare cronică a sistemului", dar atrege atenţia că există şi o gestionare deficitară a banilor.
El a criticat lipsa de reacţie a guvernului pe tema Legii sănătăţii şi a solicitat organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
"În momentul în care există un acord politic între formaţiunile care sunt prezente în parlament pentru alegeri anticipate, se anunţă acest lucru; după aceea intrăm în procedurile prescrise de Constituţie şi cel târziu în luna martie putem să avem alegeri", a spus el.
Mai mult, Crin Antonescu a afirmat că deşi PNL nu este implicat în proteste, se solidarizează cu cei care au ieşit în stradă, întrucât aceştia reacţionează faţă de intenţia de a se impune neconstituţional un proiect de lege
Mii de oameni au ieşit şi sâmbătă, în stradă, în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, oamenii scandând lozinci antiprezidenţiale.
În capitală au avut loc şi altercaţii cu jandarmii, soldate cu răniţi de ambele tabere.