Legea salarizării unitare, adoptată. Salariile bugetarilor cresc cu 25%, de la 1 ianuarie 2018
Proiectul Legii salarizării unitare a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Parlamentarii USR şi-au anunţat intenţia de a ataca legea la CCR.
Articol de Angela Matei, 07 Iunie 2017, 13:01
Proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor a fost adoptat prin votul decizional al Camerei Deputaţilor.
Legea va merge acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională, aşa cum au anunţat că intenţionează să facă parlamentarii USR.
Mai puţin de două ore au fost necesare pentru dezbaterea în plen a proiectului de lege.
Discutarea pe articole s-a desfăşurat destul de rapid, deoarece dintre amendamentele respinse, doar şase aparţinând opoziţiei, au mai fost susţinute în plen, dintre acestea, doar două au fost admise: este vorba despre propunerile USR privind transparenţa veniturilor pentru funcţiile din sectorul bugetar şi obligaţia de a se publica de două ori pe an salariile din sectorul public.
În cadrul dezbaterilor generale, preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că legea va face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, va reduce decalajul dintre salariile cele mai mici şi cele mai mari, iar la muncă egală vor fi salarii egale.
"Legea salarizării unitare este o lege a demnităţii românilor, care la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să fie plătiţi echitabil pentru munca lor. Prin această lege, România tinde să iasă din zona economiilor atractive numai pentru că au forţă de muncă ieftină şi intră în zona economiilor atractive pentru forţă de muncă bine calificată la nivel european. Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea", a spus Dragnea.
De cealaltă parte, opoziţia a susţinut că era necesară o lege unitară a salarizării, dar a dezaprobat modul în care a fost elaborat actul normativ.
Absenţa ministrului finanţelor şi a premierului de la dezbateri, amânarea unor creşteri salariale anunţate iniţial, dar şi lipsa unei grile pentru personalul din administraţia locală au fost, de asemenea, criticate.
"Este nevoie de o asemenea lege, dar nu aşa, nu pe genunchi, nu stând până noaptea de la ora 11 să reinventăm din burtă ceea ce ar fi trebuit lucrat în mod profesionist în cadrul Ministerului şi împreună cu partenerii sociali. Din păcate, după cum se dovedeşte, programl PSD a fost doar o carte colorată pentru copii, cu multe chestiuni din domeniul imaginarului", a spus deputatul USR, Cristian Seidler.
În final, cu 88 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 47 de abţineri, legea a primit votul decizional al Camerei Deputaţilor şi va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
În forma aprobată, legea prevede că de la data de 1 ianuarie 2018 toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă.