Legea salarizării unitare a bugetarilor, depusă luni la Parlament
Proiectul stabileşte un calendar al majorărilor pentru următorii cinci ani, iar primii care vor lua bani mai mulţi vor fi militarii şi poliţiştii, odată cu intrarea în vigoare a legii.
Articol de Angela Matei, 09 Aprilie 2017, 13:03
Legea salarizării unitare a bugetarilor va fi depusă mâine la Parlament, pentru a putea fi dezbătută şi adoptată, astfel încât să intre în vigoare de la 1 iulie.
Proiectul stabileşte un calendar al majorărilor pentru următorii cinci ani, iar primii care vor lua bani mai mulţi vor fi militarii şi poliţiştii, odată cu intrarea în vigoare a legii.
Pentru celelalte categorii de bugetari, salariile vor începe să crească de la 1 ianuarie anul viitor - după cum anunţa recent ministrul muncii.
Primele majorări sunt prevăzute de la 1 iulie, iar beneficiari vor fi cei din instituţiile de ordine publică şi siguranţă naţională.
Raportându-ne însă la salariile în plată în acest moment, cele mai consistente majorări vor reveni medicilor.
"În data de 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele intră cu toată creşterea. Salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de nivelul decembrie 2017", a spus ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.
Nu vor fi eliminate sporurile, dar se introduce condiţia ca media celor acordate într-o instituţie să nu mai depăşească 30% din anvelopa salarială.
Potrivit proiectului, cel mai mare venit din sectorul public va reveni preşedintelui ţării şi va fi echivalentul a 12 salarii minime pe economie. Practic însă, raportat la valorile actuale, salariile celor mai înalţi demnitari vor scădea.
Cresc în schimb cele ale parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor.
Premierul Sorin Grindeanu a precizat că discuţiile cu sindicatele şi cu instituţiile vizate vor continua, însă în Parlament, pentru a scurta astfel timpul de adoptare a legii.
"Importanţa acestei legi şi termenul pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare şi anume, finalul trimestrului doi, ne-a condus spre a lua decizia ca în Parlament să fie înaintat acest proiect", a sustinut Sorin Grindeanu.
În total, creşterile salariale pentru următorii cinci ani vor fi de 32 de miliarde de lei.