Legea salarizării unice la masa negocierilor
Elaborarea de urgenţă a Legii salarizării unitare reprezintă una dintre condiţiile impuse ţării noastre la semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Noiembrie 2010, 09:40
La Ministerul Muncii are loc o nouă rundă de negocieri privind Legea salarizării unitare, la care sunt aşteptaţi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.
Până acum au fost discuţii aprinse pe marginea salariului minim pe economie pentru care sindicatele doresc o valoare de 705 lei, în timp ce Ministerul Finanţelor nu poate acorda decât 670 de lei, iar patronatele ar dori un maximum de 650 de lei.
Elaborarea de urgenţă a Legii salarizării unitare reprezintă una dintre condiţiile impuse ţării noastre la semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană.
Negocieri au loc şi la Ministerul Finanţelor între ministrul Gheorghe Ialomiţianu şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici.
Înaintea discuţiilor, liderul sindical Sebastian Oprescu a spus că angajaţii din finanţe sunt decişi să intre în grevă generală dacă stimulentele care le erau acordate până acum nu vor fi incluse în salariu.
Se pregătesc proteste spontane
Sindicaliştii din finanţe se pregătesc din nou de proteste, chiar dacă Guvernul i-a asigurat că vor continua să primească până la sfârşitul anului stimulentele financiare.
Ei sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii referitoare la aceste compensaţii.
Decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament Legea privind stimulentele ar putea genera proteste spontane în rândul angajaţilor din finanţe, spun liderii sindicali, iar după 18 noiembrie s-ar putea stabili chiar o grevă generală în administraţie.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a explicat că aceste compensări aduc un echilibru în salarizarea angajaţilor din finanţe.
"În momentul de faţă e o discriminare la nivelul sistemului unitar de salarizare şi acest sistem discriminatoriu cumva era echilibrat prin introducerea stimulentelor în salariul de bază", a spus Oprescu.
În următoarele luni, salariaţii din finanţe îşi vor primi stimulentele în funcţie de realizări, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
"Până la sfârşitul anului vor fi acordate în continuare stimulente, însă pe criterii de performanţă, după care va intra în vigoare Legea salarizării unitare, care stabileşte salarii egale pe funcţii similare în instituţii ale statului", a spus Ioana Muntean.
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis documentul la Parlament, considerând că acesta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.