Legea referendumului, constituţională dacă participă jumătate plus unu din alegătorii de pe liste
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că Legea referendumului este constituţională, dacă asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Articol de Mădălina Verman, 10 Iulie 2012, 10:43
UPDATE Curtea Constituţională a decis că legea de modificare a referendumului este în acord cu legea fundamentală dacă asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, adică jumătate plus unul din aproximativ 18 milioane de alegători, vor fi prezenţi la vot.
Plenul Curţii a dezbătut, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 71 de deputaţi PDL referitoare la modificarea Legii referendumului.
Decizia Curţii, luată cu unanimitate de voturi, este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Curtea Constituţională a României a început marţi, dezbaterile privind sesizările PDL de neconstituţionalitate a modificărilor aduse la Legea de organizarea a referendumului şi a revocării lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
Potrivit corespondentului RRA, legea de modificare a organizării referendumului, atacată de democrat-liberali, stabileşte că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate şi nu cu a celor înscrişi pe listele electorale, cum era anterior.
Parlamentarii PDL consideră că prin această modificare una dintre puterile statului este grav afectată deoarece oricine deţine majoritatea parlamentară la un moment dat, ar putea suspenda preşedintele, mai mult sau mai puţin motivat.
Tot marţi, judecătorii Curţii urmează să analizeze şi sesizarea privind revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
Suspendarea, constituţională. Crin Antonescu, interimar
Luni seara, Curtea a constatat că a fost respectată procedura de suspendare a lui Traian Băsescu şi că interimatul funcţiei de şef al statului se asigură de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibilă cererea lui Traian Băsescu de soluţionare a conflictului juridic între el şi Parlament, precum şi sesizarea privind revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului şi a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Pe de altă parte, judecătorii au decis că este neconstituţională modificarea Legii de funcţionare a Curţii, care scoate de sub controlul acesteia hotărârile Parlamentului.