Legea referendumului, adoptată pe articole de Camera Deputaţilor
UPDATE Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege care prevede suspendarea preşedintelui ţãrii cu majoritatea voturilor valabil exprimate a celor care s-au prezentat la referendum.
Articol de Angela Bârgoan, 25 Iunie 2012, 16:25
Iniţiativa legislativã urmeazã sã fie suspusã, marţi, votului final al Camerei Deputaţilor.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Reprezentanţii PDL au cerut retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate pentru ca termenul de 3 septembrie pentru depunerea amendamentelor sã fie respectat.
Totodatã , liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a precizat cã USL nu doreşte adoptarea unei legi unitare, ci doar suspendarea preşedintelui Traian Bãsescu.
"Aţi modificat numai pentru preşedintele României. Este clar, nu trebuie sã încercãm sã gãsim o justificare decât cu dorinţa dumneavoastrã de a-l suspenda pe preşedintele României, nicidecum pentru a avea o lege unitarã. De ce nu aţi fãcut amendament, ca sã faceţi aceeaşi similitudine pentru primari şi pentru preşedintele consiliului judeţean?", a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, Mircea Toader.
USL: Se aplică aceeaşi procedură ca şi pentru demiterea aleşilor locali
În replicã, parlamentarii USL au susţinut cã proiectul de lege este corect şi demiterea aleşilor locali este reglementatã de legea 215, care prevede aceeaşi procedurã de jumãtate plus unu din numãrul celor care participã la referendum.
"În Legea referendumului se precizeazã foarte clar: şi în cazul primarilor şi în cazul preşedinţilor de consilii judeţene, prezenţã jumãtate plus unu, dintre care jumãtate plus unu din cei care s-au prezentat. E clar aici, nu dãm senzaţia cã în alte legi e altceva", a precizat deputatul Florin Iordache.
Anterior, Comisia juridicã a Camerei Deputaţilor a dat, luni, raport favorabil modificãrii aduse Legii referendumului pe baza cãreia preşedintele ţãrii poate fi suspendat cu votul majoritãţii celor care se prezintã la referendum.
Raportul Comisiei juridice a fost adoptat cu şapte voturi "pentru", douã "împotrivã" şi o abţinere şi va fi înaintat plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi vot final.
În forma aprobată de Comisia juridică, Legea prevede cã demiterea preşedintelui este aprobatã dacã în urma desfãşurãrii referendumului propunerea a întrunit "majoritatea voturilor valabil exprimate".
Potrivit legii actuale, demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobatã dacã propunerea a întrunit "majoritatea voturilor cetãţenilor înscrişi în listele electorale".
PDL: Modificarea nu poate fi discutată mai devreme de septembrie
Preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, susţine că proiectul pentru modificarea Legii referendumului nu poate fi discutat înainte de luna septembrie.
El a precizat cã Biroul Permanent a stabilit ca termenul de depunere a amendamentelor sã fie 3 septembrie, iar termenul pentru depunerea raportului de 11 septembrie 2012.
Cu toate acestea, modificarea Legii referendumului a fost votatã şi adoptatã de Comisia Juridicã.