Legea reducerii CAS-ului, adoptată în Senat
Senatul a adoptat, luni, în forma trimisă iniţial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, respingând cererea de reexaminare a proiectului, formulată în luna iulie de preşedintele României.
Articol de Alina Stănuţă, 25 August 2014, 07:33
UPDATE 1 Proiectul a întrunit 96 voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri.
După votul din Senat, şi Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe pe acest subiect.
Potrivit ultimelor declaraţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, nu va avea loc marţi o sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor, legea urmând să fie votată, săptămâna viitoare, în sesiune ordinară.
UPDATE Biroul Permanent al Senatului a aprobat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni, a proiectului de lege privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite în urma unor erori de calcul.
Totodată, plenul Senatului va reexamina, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, legea privind unele măsuri referitoare la veniturile din natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice.
Şedinţa în plen va începe la 16:00.
Aceeaşi lege va fi discutată şi în Camera Deputaţilor care se va afla în sesiune extraordinară , ziua următoare, marţi.
În declaraţiile sale, premierul Victor Ponta susţine că proiectul de lege va ajunge cel mai târziu pe 15 septembrie la Palatul Cotroceni, iar preşedintele Traian Băsescu, potrivit legii, nu va mai putea să îl respingă. Preşedintele PSD consideră că legea ar putea intra în vigoare la 1 octombrie dacă nu va fi atacată la Curtea Constituţională.
"Luni este sesiune, se dă votul final la Senat. De la Senat merge la Camera Deputaţilor; după ce votează şi Camera Deputaţilor, preşedintele României nu mai are voie, conform Constituţiei, să respingă proiectul, trebuie să-l promulge, cu excepţia situaţiei în care va sesiza Curtea Constituţională. Dar de respins nu mai poate să-l mai respingă", a afirmat Ponta.
De cealaltă parte, parlamentarii independenţi afiliaţi Partidului Mişcarea Populară spun că nu vor vota proiectul de reducere a CAS cu 5% la angajator.
Mai mult, liderul formaţiunii, Elena Udrea, le solicită parlamentarilor liberali şi democrat-liberali să nu gireze această măsură atâta timp cât executivul nu demonstrează că va putea acoperi golul din buget pe care micşorarea contribuţiei la asigurările sociale îl va produce.
"Domnul Victor Ponta de două ori a demonstrat în acest subiect că nu are curajul să îşi asume ceea ce doreşte să facă, fiind foarte clar faptul că nu există spaţiul fiscal-bugetar pentru a opera această reducere a CAS-ului. Această măsură a reducerii CAS pe care o susţine este necesară, ar trebui cel mult introdusă de la începutul anului viitor", a argumentat ea.
Democrat-liberalii şi liberalii nu iau în calcul apelul PMP şi spun că cel mai probabil vor vota proiectul de lege.
"Vom avea o şedinţă şi va fi decisă poziţia. Nu cred ca va fi schimbată, dar va fi anunţată de şefii celor două partide care formează această majoritate. Nu anticipez schimbări de poziţie", a spus Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL.