Legea privind insolvenţa persoanelor fizice, adoptată de Parlament
Legea prevede măsuri de protectie pe o perioadă de 5 ani, a celor care nu-şi mai pot rambursa creditele sau achita datoriile.
Articol de Amalia Bojescu, 20 Mai 2015, 14:23
Deputatii au adoptat proiectul de Lege privind insolventa persoanelor fizice care prevede in principal masuri de protectie pe o perioadă de 5 ani, a celor care nu-şi mai pot rambursa creditele sau achita datoriile.
Deputatul PSD, Ana Birchall , unul din initiatorii actului normativ spune ca proiectul este unul modern, echilibrat, care permite debitorului de bună credinţă să-şi poata reeşalona datoriile şi să nu fie executat silit.
Intrarea în insolvenţă poate fi solicitată de orice debitor, care, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, ştie că nu o mai poate achita, a precizat deputatul PSD, Ana Birchall.
"Astăzi, prin votul nostru, arătăm prin fapte că ne pasă de cei aflaţi în necaz, oferindu-le o speranţă miilor de români aflaţi fără vina lor într-un necaz financiar. Oferindu-le o şansă ca viitorul lor şi al familiilor lor să nu mai fie amanetat", a spus Birchall.
Proiectul de lege se adresează oricărui debitor de bună credinţă, care, independent de voinţa sa, nu-şi mai poate achita datoriile.
Proiectul este sustinut si de liberali, chiar daca PNL nu este de acord cu unele prevederi referitoare la declararea insolventei.
Deputatul PNL, Ioan Cupşa spune ca procedura este complicată, de aceea liberalii intenţioneaza să amendeze această lege.
"Procedura administrativă se va alătura unei proceduri judiciare, dând naştere la proceduri complexe, complicate, care vor consuma timpul, atât al debitorilor cât şi creditorilor, cât şi al celorlalte părţi implicate în procedura de insolvenţă şi va duce la costuri sporite", a susţinut Cupşa.