Legea privind graţierea pedepselor intră la votul final. Vezi ce fapte vor fi graţiate
Faţă de forma transmisă de guvern, senatorii jurişti au adus unele modificări precum graţierea pedepselor de până în 3 ani, scăderea a 3 ani din pedeapsa care nu depăşeşte 10 ani sau înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate.
Articol de Angela Matei, 08 Mai 2017, 08:19
Comisia Juridică a Senatului va finaliza astăzi raportul asupra Legii graţierii, după care proiectul va intra în plen pentru dezbatere şi vot final.
Documentul a stârnit controverse săptămâna trecută când a fost amendat în comisie, astfel încât faptele de corupţie precum luarea şi darea de mită, dar şi traficul de influenţă, să fie graţiate.
Ulterior, senatorii jurişti au renunţat la amendamente.
Faţă de forma transmisă de Guvern, senatorii jurişti au adus unele modificări precum graţierea pedepselor de până în 3 ani, scăderea a 3 ani din pedeapsa care nu depăşeşte 10 ani sau înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate.
Dezbaterea amendamentelor s-a încheiat joi, când membrii comisiei au revenit asupra graţierii pedepselor pentru corupţie şi au respins propunerile PSD - Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu, identice de altfel cu amendamentele lui Traian Băsescu.
Astfel, fapte de corupţie precum darea şi luarea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă nu vor mai fi graţiate.
Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări că proiectul de lege adoptat de Parlament nu va conţine graţierea faptelor de corupţie.
"Sunt destul de dezamăgit de modul cum a funcţionat până acum Comisia Juridică de la Senat în această privinţă, legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie. Nu ştiu, pe mine mă interesează ca în legea care va fi votată să nu existe acele amendamente", a spus Liviu Dragnea.
Pentru proiectul de lege privind graţierea, Camera Deputaţilor este for decizional.