Legea prevenției intră în dezbatere publică
Proiectul Legii prevenției prevede că orice patron găsit cu nereguli va avea la dispoziţie 7 zile lucrătoare pentru a-şi îndrepta problemele.
Articol de Radiojurnal, 12 Martie 2017, 15:34
Firmele nu vor mai putea fi amendate de Fisc sau de alte instituţii cu atribuţii de control după prima constatare a unei fapte ce constituie contravenţie, potrivit proiectului Legii prevenţiei.
Sub incidenţa noului act normativ nu intră abaterile cu un grad de pericol ridicat, ce pot afecta sănătatea şi securitatea populaţiei, cum ar fi produse alimentare alterate sau munca la negru, a precizat săptămâna trecută, ministrul pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu.
Actul normativ, care va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare, prevede că orice patron găsit cu nereguli va avea la dispoziţie 7 zile lucrătoare pentru a-şi îndrepta problemele.
Noile prevederi vizează prevenirea infracţiunilor economice în detrimentul pedepsirii antreprenorilor, spune secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Cristian Dima.
"Legea prevenţiei creează cadrul ca antreprenorii să nu mai fie terorizaţi de gândul unui control. Forma pe care o avem în prezent ar fi să existe un proces verbal de avertisment care nu se trece în cazierul fiscal şi nici nu aduce prejudicii importante agentului economic, se înregistrează în registrul unic de control şi dacă nu se conformează, atunci, sigur că următoarea dată când ar persista în contravenţie pot fi aplicabile sancţiunile", a spus Cristian Dima.
După ce Legea prevenţiei va fi adoptată, pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri va exista un portal de unde agenţii economici vor putea afla tematica verificărilor pe care instituţiile de control le vor face.
Proiectul Legii investiţiilor strategice, în dezbatere publică
Şi proiectul Legii investiţiilor strategice ar urma să fie pus în dezbatere publică în perioada următoare.
Premierul Sorin Grindeanu indică cel puţin trei domenii importante: transporturi, energie şi apărare, unde procedurile trebuie simplificate.
El preciza că lipsa unei astfel de legi generează anumite blocaje sau chiar o frânare a investiţiilor publice. În plus, actul normativ va favoriza absorbţia fondurilor europene, consideră Sorin Grindeanu.