Legea Pensiilor a fost adoptată
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 172 de voturi "pentru", cererea de reexaminare a Legii Pensiilor, care stabileşte ca vîrsta de pensionare să fie 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Decembrie 2010, 15:14
PSD şi PNL au votat împotriva proiectului de lege pe motiv că documentul conţine un singur articol modificat faţă de varianta iniţial adoptată.
Liberalul Paul Dobre a declarat cu această ocazie, că Legea a fost făcută sub presiunea Fondului Monetar Internaţional şi are rolul de a îngheţa punctul de pensie.
PSD va contesta decizia la Curtea Constituţională
Social-democratul Aura Vasile a precizat, la rândul său, că PSD va contesta votul la Curtea Constituţională. Ea a acuzat şi vicii de procedură. Aura Vasile a arătat că votul nu a fost regulamentar deoarece a fost supus la vot raportul de modificare a Legii pensiilor, şi nu raportul de reexaminare a Legii pensiilor.
"Vă anunţăm că vom contesta la Curtea Constituţională aceste lucru, deoarece data trecută s-a furat, iar acum s-a solicitat un vot neregulamentar", a spus Aura Vasile.
Ea a mai anunţat că grupul PSD părăseşte sala de şedinţe.
Ministrul Muncii Ioan Botiş a reiterat, însă, că pensiile nu vor scădea pentru că formula de calcul din proiectul de lege oferă sustenabilitate acestui sistem.
"O să mulţumiţi mulţi de aici, atunci când veţi ajunge să primiţi o pensie pentru faptul că alţi colegi au fost responsabili pentru ceea ce aveţi dumneavoastră dreptul să primiţi ca pensie. O să ajungeţi ziua, în care o să mulţumiţi celor care au votat azi în acest fel. Să vă mai spun un mic secret: azi aţi votat exact împotriva ideii ca femeile să iasă la 63 de ani la pensie. Aţi votat pentru o vârstă de 65 de ani. Acesta e votul dumneavoastră de azi", a spus Botiş reprezentanţilor opoziţiei.
Votul de marţi, din Camera Deputaţilor asupra Legii Pensiilor are valoare decizională, documentul legislativ urmează să ajungă acum la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare.