Legea lustraţiei provoacă noi dispute
Puterea şi Opoziţia au păreri diferite privind adoptarea Legii lustraţiei şi "se bat" în argumente pro şi contra acestei Legi.
Articol de Radio România, 02 Martie 2012, 10:19
Purtătorul de cuvânt al democrat liberalilor, Sever Voinescu a susţinut că adoptarea Legii lustraţiei reprezintă un semn de normalitate şi şi-a exprimat regretul că libealii nu au participat la vot.
Voinescu consideră că schimbarea atitudinii Partidului Naţional Liberal faţă de Legea lustraţiei, ţine de faptul că PNL s-a aliat cu Dan Voiculescu.
Purtătorul de cuvânt al PDL a reamintit că relaţia dintre PDL şi PNL era la fel şi în 2010 ca şi în 2012, adică una tensionată, dar a subliniat că, în urmă cu doi ani, liberalii au participat la votul dat la prima formă a Legii Lustraţiei.
"Şi atunci, mă întreb şi ne întrebăm toţi, ce a determinat această schimbare radicală a PNL faţă de Legea Lustraţiei? Există un singur element care diferenţiază PNL-ul de astăzi de PNL-ul din 2010: alianţa cu Dan Voiculescu. Asta explică de ce anticomunistul şi antisecuristul Crin Antonescu a devenit brusc un om care are o detaşare faţă de Legea lustraţiei", a spus democrat-liberalul.
Sever Voinescu a recunosc că Legea "a venit mai târziu şi poate nu are forma cea mai bună", dar a sublinuat că aceată lege a fost dorită de foarte mulţi şi reprezintă "măcar simbiolic" faptul că a fost învins comunismul.--fb2
Antonescu: Lustraţia, o temă ratată
În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că lustraţia este o temă ratată de societatea românească şi că legea n-ar fi decât expresia unui interes electoral al principalul partid de guvernământ.
"Demersul foarte grăbit al PD nu e decât un episod minor, dintr-un demers minor de natură demagogică."PD încearcă să se facă azi campionul unor cauze care nu i-au aparţinut niciodată şi, personalizând, au grijă să scoată Comitetul Central al UTC sau persoanele asimilabile fostului corp diplomatic al României lui Ceauşescu din această lege", a spus Antonescu.--fb1
Reamintim că, marţi, Parlamentul a aprobat, în absenţa Opoziţiei, Legea lustraţiei, după ce Curtea Constituţională respinsese prima formă a proiectului, contestat la această instanţă de către Partidul Social Democrat.