Legea jurnalistului, respinsă de Senat
Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat aviz negativ propunerii legislative privind Legea profesiei de jurnalist.
22 Martie 2011, 12:37
Preşedintele Comisiei, György Frunda, a propus discutarea, în luna mai, a diverselor variante primite de la asociaţiile de jurnalişti şi de la iniţiatori pentru a găsi o soluţie care să fie agreată de toate părţile.
Partea bună, este de părere iniţiatorul, senatorul PNL Ioan Ghişe, este că s-a înţeles că este nevoie de o astfel de reglementare şi de o soluţie comună.
"Să se încerce ca împreună, noi, ca iniţiatori ai acestui proiect de lege, cu asociaţiile de jurnalişti şi cu Comisia pentru drepturile omului şi Comisia juridică din Senat să încercăm a redacta un proiect agreat de toată lumea, ceea ce este foarte bine", consideră Ioan Ghişe.
Reglementarea - crede vicepreşedintele Clubului Român de Presă, Maria Ţoghină - trebuie să vină de la asociaţiile de jurnalişti, iar comisia parlamentară să fie doar un mediator al diverselor opinii.
"În momentul în care o astfel de comisie va încerca să-şi impună propriile poziţii, desigur că breasla va respinge o astfel de soluţie", a declarat Maria Ţoghină.
Legea reglementează doar o parte a profesiei de jurnalist - afirmă György Frunda, preşedintele comisiei.
El susţine că s-a decantat buna intenţie a tuturor părţilor interesate, care trebuie să conlucreze în continuare.
"S-a încercat să facem un proiect comun şi sper că după 20 de ani, în sfârşit, vom avea un proiect de lege care să fie acceptat şi de societatea din România şi de oamenii care lucrează în domeniu şi de Parlamentul României", a afirmat György Frunda.
Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, în septembrie 2010, la Senat, "Legea jurnalistului", conform căreia ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".
Iniţiativa legislativă a fost criticată atunci atât de jurnalişti, cât şi de o serie de parlamentari.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, declara că propunerea legislativă a lui Ghişe nu are aprobarea Biroului Politic Central şi a grupului parlamentar din Senat, menţionând că liberalii nu vor susţine o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.