Legea insolvenței , susținută la unison de putere și opoziție
Susţinută la unison de putere şi opoziţie, Legea insolvenţei persoanei fizice prevede că datornicii îşi pot cere singuri falimentul.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 20 Ianuarie 2015, 18:30
Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României a scăzut, astăzi, cu 0,8%, la 4,43 lei, după ce a înregistrat recorduri de creştere succesive în ultimele trei şedinţe.
Cele mai importante instituţii ale statului se arată preocupate să găsească o rezolvare problemei creditelor în franci elveţieni luate de români.
Încercarea de a găsi soluţii pentru debitorii în franci elveţieni a ajuns şi la Parlament.
Cel mai probabil săptămâna viitoare, legea falimentului personal ar putea intra în dezbaterea legislativului într-o sesiune extraordinară, estima preşedintele Camerei Deputaţilor.
Este însă nevoie de un raport al Comisiei Juridice care va începe să lucreze chiar de mâine, mai spunea Valeriu Zgonea.
"În funcţie de cum fac raportul, a doua zi vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului", susține Zgonea.
Susţinută la unison de putere şi opoziţie, Legea insolvenţei persoanei fizice prevede că datornicii îşi pot cere singuri falimentul, toate cheltuielile personale vor fi verificate de un administrator judiciar, executările silite se suspendă odată intrat în insolvenţă.
Deduceri fiscale pentru restructurarea creditelor
O altă soluţie ar putea veni tot mâine de la Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, unde sunt aşteptaţi conducerea BNR şi Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai băncilor şi consumatorilor.
Potrivit secretarului de stat Dan Manolescu, este vorba despre extinderea la persoanele cu credite în franci elveţieni a prevederilor Ordonanţei 46 care acordă deduceri fiscale pentru restructurarea creditelor în cazul salariaţilor şi al pensionarilor cu venituri sub 2200 de lei brut.
Rămâne ca mâine pe parcursul discuţiilor să se stabilească ce tipuri de modificări trebuie făcute, după cum aţi văzut însă în practică fiecare bancă a venit cu diverse soluţii, a spus Manolescu.
Tot despre măsurile necesare pentru diminuarea impactului aprecierui francului elveţian asupra creditelor acordate în această monedă au vorbit astăzi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.