Legea graţierii intră în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor
Proiectul de lege privind graţierea ar urma să intre astăzi în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat în forma propusă de Guvern.
Articol de Iulia Gherman, 12 Iunie 2017, 08:06
Tot în Parlament se reiau audierile în Comisia de anchetă privind alegerile din 2009.
Unul dintre cei aşteptaţi să răspundă întrebărilor membrilor comisiei este fostul director SRI, George Maior, care a anunţat deja că aşteaptă "cu plăcere" audierea.
La Parlament, Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 îşi continuă lucrările, pe lista celor invitaţi figurând între alţii George Maior, Laura Codruţa Kövesi, Emil Boc şi Robert Cazanciuc.
Într-o scrisoare adresată membrilor Comisiei, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a precizat însă că nu se va prezenta la audieri, pentru că există o hotărâre a Consiliului Superior al Magistratrii care interzice procurorilor să vină în faţa comisiilor parlamentare, având în vedere că fac parte din autoritatea judecătorască.
Totodată, şefa DNA a subliniat că printr-o decizie din 1994 Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile din Regulamentul Parlamentului care obligă persoanele citate să se prezinte la comisiile de anchetă sunt neconstituţinale.
Pe agenda Parlamentului se află şi proiectul de lege privind graţierea.
După ce a fost adoptat tacit de Senat, documentul va fi discutat de Camera Deputaţilor în forma redactată iniţial de executiv şi agreată de liderii PSD şi ALDE.
Potrivit proiectului, sunt graţiate integral pedepsele de până la 5 ani de închisoare şi parţial cele /ale femeilor/ care au în întreţinere minori cu vârste de până la 14 ani.
Faptele de corupţie şi de violenţă se numără printre cele exceptate de la graţiere