Legea finanţării partidelor intră la votul final
Potrivit prevederilor legii, primarii vor fi aleşi ca şi până acum într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din rândul consilierilor.
Articol de Iulia Gherman, 06 Mai 2015, 08:42
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO dezbaterile din Camera Deputaţilor.
Legea de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale primeşte astăzi un vot decizional în plenul Camerei Deputaţilor.
La fel şi legile care reglementează alegerile locale şi înfiinţarea partidelor.
Documentele au primit raport favorabil din partea Comisiei de cod electoral, unde au fost adoptate cu majoritate de voturi.
În forma aprobată de Senat şi de Comisia de cod electoral, propunerea legislativă stabileşte că primarii vor fi aleşi ca şi până acum într-un singur tur de scrutin, propunere susţinută de toate grupurile parlamentare, cu excepţia liberalilor, care pledează pentru două tururi, atât la alegerea primarilor, cât şi a preşedinţilor de consilii judeţene.
Cheltuielile electorale se vor recupera de la bugetul de stat şi nu din bugetele locale, aşa cum prevede acum legislaţia.
S-a simplificat şi procedura de suspendare a mandatului de ales local.
Astfel, în cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, faptul va fi constatat de prefecţi.
Prevederile au fost agreate ieri de Comisia de cod electoral.
"Nu sunt modificări majore faţă de proiectul adoptat de Senat, doar în sensul în care lucruri de care acum se ocupă Autoritatea Electorală Permanentă - registrul electoral, verificarea şi prevenirea votului multiplu - au fost introduse mai clar în textul legii", a spus preşedintele comisiei, deputatul PNL, Mihai Voicu.
Proiectul de lege va fi supus astăzi votului final decizional dat de plenul Camerei Deputaţilor.
Un vot decisiv se aşteaptă şi pentru Legea de finanţare a activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, reexaminată la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi pentru propunerea legislativă referitoare la înfiinţarea partidelor.
Cele două documente legislative stabilesc între altele că un partid se poate înfiinţa pe baza semnăturii a cel puţin trei membri fondatori, iar partidele, alianţele politice şi electorale care depăşesc la alegeri pragul de 3% recuperează cheltuielile electorale de la bugetul de stat într-un plafon stabilit.