Legea educaţiei se va aplica gradual
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că în următoarele opt luni ministerul va elabora legislaţia secundară pentru a face posibilă aplicarea noii legi a educaţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Ianuarie 2011, 15:11
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat la "Dezbaterea ziei" de la Radio România Actualităţi, că noua lege a învăţământului este un prim pas care trebuie să fie urmat de efortul comun - inclusiv al asociaţiilor profesionale şi al sindicatelor - pentru ca aplicarea ei să fie un succes .
Daniel Funeriu a mai spus că actul normativ se va aplica gradual.
Ministrul a subliniat că vor urma opt luni în care ministerul trebuie să dea acte de legislaţie secundară - hotărâri de guvern, ordine de ministru şi metodologii - care vor face posibilă aplicarea noii legi.
El a anunţat totodată, că definitivarea noii programe şcolare reprezintă , în acest moment , prioritatea ministerului pe care-l conduce.
Admiterea la liceu
Măsura introducerii noului mod de admitere la liceu, prevăzută de această lege, va fi aplicată generaţiei care intră în clasa a cincea, în anul şcolar 2011-2012.
"Altfel spus,dacă orice copil al României intră în clasa a cincea începând cu anul şcolar 2011-2012, el va fi admis la liceu pe baza noii legi. Dacă el este dincolo de clasa a cincea, deci, dacă el intră, de exemplu, în clasa a şasea în anul şcolar următor, deci, dacă acum este clasa a cincea, admiterea la liceu se va da pe baza actualei legislaţii. Motivul este foarte simplu. Nu poţi să ceri, nu poţi să evaluezi un elev într-un sistem în care el nu a învăţat", a precizat ministrul.
Noul tip de bacalaureat se va aplica din 2012 - 2013
Ministrul Funeriu a declarat că bacalaureatul, în noua formă prevăzută de lege, va fi dat de elevii care intră în clasa a noua în 2012-2013, iar pentru elevii care sunt acum la liceu, examenul de bacalaureat va rămâne neschimbat.
"Cei care sunt acum la liceu vor continua să dea bacalaureatul aşa cum este el astăzi. Este extrem de important să se înţeleagă acest lucru. Am fost foarte atenţi să nu bulversăm un sistem şi aşa prea bulversat, iar aceste schimbări să fie făcute gândit, treptat, din mers, aşa cum este firesc să fie făcute", a spus ministrul.
Apar consorţiile şcolare
În baza noii legi se vor forma consorţii şcolare, care reprezintă forme de asociere a şcolilor care îşi vor putea pune în comun resursele pe care le au.
"Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere administrativ, pentru a nu avea două şcoli foarte apropiate una de alta, cu resurse disipate, apropiate geografic mă refer, vor fi posibile forme de asociere a acestor şcoli care să pună în comun resursele pe care le au. Să spunem o sală de sport. În loc ca ea să fie utilizată doar de o singură şcoală, în baza unui protocol de înţelegere, în baza unei colaborări, atât resursele umane, cadrele didactice, cât şi resursele materiale, vor putea fi utilizate în cadrul unui consorţiu. Vor fi foarte multe cazuri - sunt convins - în care vor fi consorţii între licee şi şcoli generale", a precizat ministrul.
El a adăugat că aceste consorţii între licee şi şcoli generale sunt în beneficiul elevului şi în beneficiul cadrelor didactice, care vor putea să îşi completeze norma cu ore la şcoala în care liceul este în consorţiu.
Foto. Alexandru Dolea