Legea educaţiei naţionale este constituţională!
Magistraţii Curţii Constituţionale au decis marţi, cu majoritate de voturi, că Legea educaţiei naţionale este constituţională.Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 04 Ianuarie 2011, 15:22
Actul normativ a ajuns în dezbaterea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, de trei ori în ultimele două luni.
Decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi parlamentarii opoziţiei au contestat la Curtea Constituţională Legea educaţiei, atât pe fond, cât şi pe procedură.
Legea educaţiei a ajuns pentru prima dată la Curtea Constituţională pe 3 noiembrie 2010.
Magistraţii au dat atunci câştig de cauză Senatului, stabilind că procedura de asumare a răspunderii Guvernului este neconstituţională.
După trei săptămâni, Legea Educaţiei s-a întors la Curte, la solicitarea Guvernului. Astfel, plenul Curţii, a constatat, cu majoritate de voturi, că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament.
Parlamentul a refuzat să dezbată moţiunea de cenzură, depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, o dată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu mai putea fi oprită.
Pe data de 14 decembrie 2010, Legea educaţiei a fost considerată adoptată, anunţul fiind făcut în plenul Camerelor reunite, într-o şedinţă condusă de Roberta Anastase şi de Alexandru Pereş, ambii reprezentanţi ai PDL.
Imediat, actul normativ a fost contestat la Curtea Constituţională de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, dar şi de 108 deputaţi din opoziţie.
Judecătorii Curţii Constituţionale ar fi trebuit să se pronunţe pentru a treia oară asupra Legii educaţiei pe 28 decembrie 2010, dar au au amânat dezbaterile pentru marţi, 4 decembrie 2011.
După verdictul dat de Curtea Constituţională, Legea educaţiei naţionale va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu, pentru promulgare.