Legea educaţiei, între Putere şi Opoziţie !
Primul-ministru Emil Boc, s-a întâlnit, vineri, la Palatul Victoria, cu Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie. Discuţiile au vizat noul proiect legislativ promovat de actualul Executiv privind sistemul educaţional românesc. Foto :Guvern
Articol de Petruţa Obrejan, 26 Noiembrie 2010, 17:46
Noua Lege a educaţiei, susţinută de actualul guvern modernizează sistemul de învăţământ românesc şi, în acelaşi timp, îl pune în acord cu standardele de competitivitate din Uniunea Europeană, a declarat, premierul Emil Boc, în cadrul întrevederii cu comisarul European pentru educaţie, Androulla Vassiliou.
El a susţinut că, în acest moment, în România, există o puternică dezbatere şi luptă politică, pe legea educaţiei, între Putere şi Opoziţie, aceasta din urmă, intenţionând să menţină actualul sistem educaţional care nu este competitiv şi nu oferă copiilor români o legătură între educaţie şi piaţa muncii.
"Opoziţia şi parlamentarii care aparţin acesteia vor să păstreze sistemul educaţional actual, care nu este competitiv şi nu oferă copiilor din România posibilitatea să aibă o relaţie directă între educaţie şi piaţa muncii, care este foarte importantă (...). Dar noi credem că vom reuşi într-un fel sau altul", a declarat Emil Boc.
Executivul şi-a asumat răspunderea pe legea educaţiei naţionale, şi aşteaptă ca Parlamentul să dezbată şi să dea votul asupra moţiunii de cenzură depuse de Opoziţie pe marginea procedurii de adoptare a noilor reglementări.
Primul-ministru Emil Boc a trimis, joi, preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor o scrisoare în care le solicită ca Birourile Permanente ale celor două Camere să fie convocate de urgenţă în vederea finalizării procedurilor de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii Educaţiei Naţionale, prin stabilirea imediată a calendarului prezentării şi dezbaterii moţiunii de cenzură, care a fost depusă în data de 29 octombrie 2010.
Potrivit deciziei Curţii Constituţionale din data de 24 noiembrie 2010, moţiunea de cenzură, odată depusă, nu poate fi oprită.
Plenul CCR a constatat în data de 24 noiembrie 2010 existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă în urma angajării Guvernului asupra Legii Educaţiei Naţionale.
Aflat în România, oficialul european a participat şi la o întâlnire cu membrii Biroului Permanent al Senatului şi cu membrii unor comisii din Parlamentul României.
Cu această ocazie, comisarul european preciza că atât România, cât şi celelalte ţări europene trebuie să depună eforturi pentru a reduce rata abandonului şcolar.
La rândul său, preşedintele Senatului Mircea Geoană declara că nu există investiţie publică mai importantă decât în educaţia cetăţenilor.
"Dacă ratăm investiţia în oameni riscăm să avem o generaţie pierdută", a spus Geoană.
Comisarul European pentru Educaţie, Andrula Vassiliou, a rostit discursul de deschidere al Conferinţei cu tema "România 2020 - O agendă pentru dezvoltare naţională şi Competitivitate naţională".