Legea educaţiei, înapoi la Comisia de Învăţământ
Cu 71 de voturi pentru, 15 împotrivă şi două abţineri, Legea educaţiei a fost retrimisă la comisia de specialitate din Senat.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Decembrie 2010, 18:18
Senatorii reuniţi în plen au decis prin vot retrimiterea la comisie a Legii educaţiei şi un termen "ferm" de o lună de zile pentru întocmirea şi înaintarea raportului acesteia.
Decizia a fost luată cu votul a 71 de senatori, 15 votând împotrivă şi doi abţinându-se de la vot, varianta decisă fiind rezultatul unei scurte runde de negocieri între liderii de grup.
Senatorii din arcul puterii ceruseră, iniţial, scoaterea proiectului de pe ordinea de zi pe motivul încălcării procedurilor şi a regulamentului în comisie.
Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu a cerut, înainte de adoptarea ordinii de zi, scoaterea de pe aceasta a Raportului întocmit de comisia de învăţământ pe marginea legii, reiterând solicitarea formulată, în urmă cu o săptămână de chestorul UDMR, Verestoy Attila.
Au urmat, ca şi în urmă cu o săptămână, discuţii care au durat mai bine de o oră, chestorul UDMR, Verestoy Attila, solicitându-i imperativ preşedintelui de şedinţă, Mircea Geoană, să supună la vot propunerea de retrimitere la comisie, subliniind că numai plenul Senatului poate lua o decizie în privinţa ordinii de zi.
"Nu ar fi bine să ajungem în situaţia în care Biroul Permanent să dicteze plenului ce să facă. Vreţi să ajungem în situaţia Camerei Deputaţilor?", a afirmat Verestoy, referindu-se la faptul că propunerea reprezentanţilor Puterii de retrimitere a Raportului la comisie a fost respinsă în Biroul Permanent, cu 7 voturi la 6.
"Contestaţi Biroul Permanent, faptul că ar fi suveran. Mie mi se pare că se ascunde ceva în spatele acestui lucru", i-a replicat Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD.
Liderul grupului PNL, Puiu Haşotti a solicitat ca PDL să avanseze un termen până la comisia de resort ar trebui să finalizeze noul Raport pe Legea Educaţiei. Haşotti a avansat termenul de trei săptămâni, însă liderul grupului PDL a cerut patru.
În urma consultărilor între liderii de grup, s-a ajuns la formula de compromis în care termenul până la care proiectul de lege se va întoarce la comisie să fie de 30 de zile.