Legea Educaţiei aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale
Curtea Constituţională dezbate miercuri, plângerea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, legată de angajarea răspunderii executivului asupra proiectului legii Educaţiei. Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 27 Octombrie 2010, 10:28
Curtea Constituţională este aşteaptată să se pronunţe, miercuri, asupra proiectului Legii educaţiei, în urma plângerii formulate de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, legată de angajarea răspunderii executivului pe acest proiect de lege.
Potrivit lui Mircea Geoană, ar exista un conflict juridic între Parlament şi Guvern declanşat prin oprirea proiectului din procedura legislativă.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat săptămâna trecută că, împreună cu echipa de jurişti din Senat, va sesiza Curtea Constituţională privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvern. ''Cred că este un lucru care sunt obligat să-l fac', a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului este convins că sesizarea sa va fi soluţionată de judecătorii Curţii Constituţionale, înainte de joi, 28 octombrie, ziua în care guvernul a anunţat că îţi va asuma răspunderea.
"Nu e nevoie de sesiune extraordinară, sunt convins că judecătorii Curţii se vor apleca cu celeritate asupra acestei cereri. Dacă vor decide că dreptatea este de partea noastră, a parlamentarilor, atunci procedura se va suspenda, dacă vor decide în altfel atunci procedura este cea stabilită", a spus Mircea Geoană.
El a amintit precedenta decizie a CCR din noiembrie 2009, care prevede că dreptul Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe un text de lege este un drept universal.
Într-un comunicat de presă se precizează că executivul are programată o şedinţă de guvern la ora 18:00, unde vor fi examinate amendamentele depuse de parlamentari la Legea educaţiei naţionale, înainte de angajarea răspunderii guvernului, stabilită a avea loc joi.
Guvernul a decis, pe 12 octombrie, asumarea răspunderii în Parlament pe Legea Educaţiei.
Legea educaţiei a fost declarată neconstituţională în urmă cu un an, iar magistraţii au motivat că această procedură nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.
Guvernul a decis în cadrul şedinţei organizată duminică, la Palatul Victoria, ca proiectul Legii educaţiei să fie definitivat în şedinţa de miercuri, iar amendamentele, inclusiv din partea Opoziţiei, să fie acceptate doar dacă vizează modernizarea învăţământului.
După adoptare, Executivul urmează să-şi asume, joi, răspunderea în Parlament pentru acest act normativ, la o zi după dezbaterea moţiunii de cenzură.
Purtătorul de cuvânt, Ioana Muntean, a precizat, că forma finală a legii educaţiei naţionale va fi adoptată miercuri, într-o nouă şedinţă, timp în care amendamentele vor fi analizate în continuare de Ministerul Educaţiei, după principiile discutate în guvern.
Proiectul, cu toate amendamentele acceptate, va fi transmis joi Parlamentului.
FMI ar putea elibera o tranşă suplimentară de bani până la sfârşitul acestui an, a anunţat şeful misiunii Fondului, aflat zilele acestea în ţara noastră.
Jeffrey Franks şi-a continuat întâlnirile cu responsabilii români.
La discuţiile cu sindicatele, expertul american a arătat că va studia posibilitatea creşterii salariului mininim pe economie.
Membrii misiunii FMI au avut întâlniri cu reprezentanţii Băncii Naţionale, ai sindicatelor, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ai Ministerului Sănătăţii.
După întâlnirea de la Banca Centrală, şeful misiunii, Jeffrey Franks, a declarat că până la finalul anului ar putea fi eliberată o nouă tranşă de împrumut ce va intra în rezervele internaţionale ale BNR.