Legea Educaţiei ar putea fi adoptată în regim de urgenţă
Premierul Emil Boc a declarat vineri, că după ce va primi motivaţia Curţii Constituţionale, în privinţa Legii Educaţiei, se va lua decizia ca Legea să poată fi promovată în regim de urgenţă
Articol de Simona Mihăescu, 05 Noiembrie 2010, 12:13
Premierul Emil Boc a anunţat că după ce va primi motivaţia Curţii Constituţionale, privind Legea educaţiei naţionale se va lua o decizie care să permită promovarea acestui act normativ, în regim de urgenţă, pînă la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
Aflat vineri ,la Aeroportul" Henri Coandă" pentru a inspecta stadiului lucrărilor de implementare a standardelor Schengen, Emil Boc a recunoscut că Guvernul pe care îl conduce nu are cele mai bune zile ale mandatului său. El a ţinut să precizeze că nu şi-a pus problema demisiei.
"Nu am avut cele mai bune zile ale mandatului în perioada aceasta, dar nici chiar aşa, să vorbim de demisie", a declarat Emil Boc.
In ceea ce priveşte relaţiile din coaliţia de guvernare, Emil Boc susţine că nu există probleme interne în condiţiile în care toate deciziile, inclusiv cea de promovare a legii educaţiei au fost luate împreună, informează redactorul RRA.
Curtea Constituţională a răsturnat planurile guvernului care îsi dorea cât mai repede o lege nouă a educaţiei, iar pentru aceasta şi-a asumat răspunderea în parlament.
Decizia Curţii lasă şi moţiunea de cenzură a opoziţiei fără obiect deoarece motivul iniţierii acesteia, asumarea Legii educaţiei de către guvern, a fost declarată neconstituţională.
Curtea a analizat o sesizare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană şi a constatat că, aşa cum reclama acesta există într-adevăr un conflict juridic de natură constituţională între parlament şi guvern ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat şi angajării răspunderii în parlament pentru adoptarea ei.
Guvernul spune că fiind o situaţie fără precedent, va trebui să se consulte cu parlamentul în privinţa procedurii care se impune în ce priveşte Legea educaţiei naţionale, iar opoziţia, dincolo de satisfacţia faţă de decizia Curţii, cere fie demiterea ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, pentru că prin procedura de asumare, acesta "a întârziat nepermis" procesul legislativ, fie critică întregul guvern, în frunte cu premierul, pentru că nu cunoaşte Constituţia.
Guvernul a luat act de decizia Curţii Constituţionale şi aşteaptă motivarea hotărârii.
Situaţia este însă fără precedent, se arată într-un comunicat emis de Executiv, pentru că o decizie a Curţii intervine pentru prima oară în timpul derulării procedurii de angajare a răspunderii.
De aceea, executivul intenţionează să se consulte cu parlamentarii în privinţa procedurii care se impune în acest moment.