Legea educaţiei, adoptată de Camera Deputaţilor
Deputaţii au adoptat miercuri proiectul legii educaţiei, cu 181 de voturi "pentru" şi 95 "împotrivă".
Articol de Politica Romaneasca, 20 Mai 2010, 10:12
Împotriva Legii Educaţei au votat deputaţii PSD şi PNL, care au anunţat, prin reprezentanţii lor, că se vor exprima împotrivă şi au argumentat votul.
După votul favorabil acordat proiectului Legii Educaţiei, plenul Camerei Deputaţilor a respins, tot prin vot, cele patru proiecte de lege care reglemetau domeniul Educaţiei.
Deputaţii PSD şi PNL au criticat în mod repetat şi vehement Legea Educaţiei, susţinând că vor îndrepta greşelile din aceasta atunci când vor veni la guvernare sau că varianta votată este proastă şi ruşinoasă, întrucât sacrifică identitatea naţională.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat în plen, înaintea votului final asupra proiectului, că formaţiunea sa va vota împotrivă întrucât amendamentele respinse la dezbaterile din Comisia de specialitate nu au fost luate în considerare.
Tot înaintea votului final, deputatul PSD Adrian Solomon a anunţat că formaţiunea sa va vota împotriva Legii Educaţiei, considerând-o "nedreaptă şi antinaţională".
Potrivit lui Solomon, Legea Educaţiei bulversează ceea ce era bun în sistem, punând în antiteză instituţii care ar trebui să colaboreze.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu a precizat, de asemenea, că varianta adoptată de plen a Legii Educaţiei este "mai proastă şi mai ruşinoasă" decât varianta rezultată din dezbaterile de la Comisia de specialitate, ea apreciind că prin Legea Educaţiei "se sacrifică identitatea naţională".
Legea, care cuprinde peste 300 de articole, a fost dezbătută miercuri în două reprize, deputaţii adoptând, în aceeaşi zi, şi Legea lustraţiei.
Deputaţii au dezbătut proiectul miercuri de la articolul 65, care se referă la admiterea la liceu.
În varianta Comisiei de învăţământ, articolul prevedea ca şi disciplinele Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba română de minorităţile naţionale.