Legea disponibilizărilor din MAI are girul Camerei Deputaţilor
Angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor nu au scăpat de grija concedierii, ministrul Traian Igaş păstrându-şi intenţia de a da afară aproximativ 8.500 de salariaţi.
Articol de Andrei Şerban, 03 Mai 2011, 19:01
Proiectul de lege privind disponibilizările din Ministerul de Interne a fost introdus, marţi, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, la propunerea PD-L.
Opoziţia a susţinut că, ordinea de zi a unei şedinţe nu se poate modifica în orice condiţii, dar majoritatea deputaţilor a decis, prin vot, dezbaterea acestui proiect de lege.
El a fost criticat de PSD şi PNL care au susţinut că nu era necesar, deoarece Ministerul de Interne nu are nevoie de o lege pentru a face disponibilizări şi a se încadra în bugetul pe anul 2011.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a arătat că proiectul este foarte important şi că el trebuia să fie susţinut de ministrul de interne, atât în comisii, cât şi în plen, lucru care nu s-a întâmplat.
Victor Paul Dobre a mai spus că disponibilizările din Ministerul de Interne vor afecta direct siguranţa cetăţeanului.
"Consider că de această dată Guvernul însuşi vine în contradicţie cu propriul program de guvernare, pe care dumneavoastră, cei de aici, din dreapta sălii, l-aţi votat şi care prevede ca obiectiv major siguranţa cetăţeanului. Cum o realizăm? Tăind personalul? Despre ce sigurană a cetăţeanului vorbim, atunci când anunţăm că vom desfiinţa posturile rurale", a afirmat Victor Paul Dobre.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Ioan Dascălu, a precizat că acest proiect de lege are ca scop atingerea ţintei de deficit bugetar şi pentru încadrarea în cheltuielile de personal, în limita alocată de bugetul pe anul 2011.
Ioan Dascălu a mai precizat că proiectul de lege are în vedere întărirea structurilor de Poliţie, la sate.
"Posturile rurale de Poliţie nu vor fi desfiinţate, ci, dimpotrivă, avem în vedere întărirea dispozitivului de ordine si siguranţă publică, în mediul rural, prin înfiinţarea unor secţii de Poliţie rurală. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că nu vor fi necesare alte măsuri de disponibilizare, în anii următori, deoarece s-a făcut o analiză temeinică a dinamicii de personal, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi, de asemenea, că a fost redimensionat corespunzător numărul de locuri scoase la concurs în şcolile de agenţi şi de ofiţeri şi subofiţeri şi ofiţeri, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor", a explicat Ioan Dascălu.
Votul final, la acest proiect de lege, va fi dat într-o şedinţă de plen viitoare, iar PSD şi PNL au anunţat deja că vor vota împotrivă.
Camera Deputaţilor a dezbătut şi adoptat, marţi, pe articole, acest proiect, numai că e nevoie de un vot în plen, pentru că e vorba de lege organică, iar problema care apare e cea a cvorumului de şedinţă, adică, a numărului minim, obligatoriu, de parlamentari prezenţi la vot
Această procedură a fost amânantă, probabil, pentru săptămâna viitoare.