Legea de restricţionare a schimbării numelor străzilor, aprobată de Senat
Senatul a aprobat, miercuri, propunerea legislativă prin care se instituie o comisie interministerială care va aviza schimbările de denumiri pentru obiective judeţene sau locale, inclusiv străzi, pieţe, parcuri sau cartiere.
Articol de Alina Stănuţă, 01 Iunie 2011, 16:42
Propunerea aparţine senatorului PSD, Lia Olguţa Vasilescu şi a fost votată cu 38 de voturi pentru, două abţineri şi trei împotrivă, însă senatorii puterii au contestat rezultatul votului, întrucât au susţinut ei, votul a fost dat la câteva minute după încheierea programului de lucru.
Senatorul PNL, Puiu Haşotti a susţinut propunerea legislativă şi a declarat că această comisie va avea grijă ca în unele judeţe să existe un echilibru între denumirile româneşti şi cele maghiare date străzilor.
Propunerea legislativă a plecat de la chestiuni concrete - a mai spus şi senatorul PSD, Titus Corlăţean, care a arătat că denumiri de bulevarde ca "1 decembrie" sau "Mihai Eminescu" sunt schimbate în unele oraşe, plecând de la principiul descentralizării.
"Ceea ce are consecinţe atunci când lucrurile se duc realmente foarte departe, pur şi simplu poate conduce la ştergerea, eliminarea simbolisticii identităţii naţionale a României şi a statului român. Vedem că, de fapt, asistăm la un proces mult mai complex şi mult mai larg, care îşi are o explicaţie politică", susţine Titus Corlăţean.
Dimpotrivă, este vorba despre autonomie locală - a replicat senatorul UDMR Markó Béla, care a acuzat că proiectul încearcă centralizarea unor decizii.
"Eu am înţeles că, indiferent ce facem cu maghiarii care sunt, nu avem ce face, indiferent de acest lucru, vrem să construim un stat descentralizat. Eu am înţeles că vrem, treptat-treptat, să lăsăm deciziile pe seama comunităţilor locale, pe seama administraţiei locale", a replicat Markó Béla.
În cadrul discuţiilor, senatorul UDMR a mai spus că deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles nu trebuie interpretată de politicieni în mod simbolic, deoarece iniţiativa se vrea una pragmatică, în timp ce senatorul PSD, Titus Corlăţean, a declarat că ministrul de externe Teodor Baconschi sau cel de interne, Traian Igaş, ar putea fi audiaţi în parlament pe această temă.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.