Legea de finanţare a partidelor, retrimisă Comisiei de Cod electoral
Deputaţii trebuiau să dea votul final pe Legea finanţării partidelor şi pe cea de înfiinţarea a formaţiunilor politice, dar acestea au fost retrimise Comisiei de cod electoral.
Articol de Iulia Gherman, 29 Aprilie 2015, 08:45
UPDATE Plenul Camerei Deputatilor a votat retrimiterea la Comisia de cod electoral a raportului privind Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, dar şi pe cea a înfiinţării formaţiunilor politice, informează redactorul RRA, Amalia Bojescu.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a precizat că motivul îl reprezintă o neconcordanţă între raportul Comisiei de cod electoral si stenograma ultimei şedinţe.
Membrii Comisiei au la dispoziţie o săptămâna să puna în acord textul raportului prezentat cu discuţiile din cadrul şedinţei.
Cele două legi urmează să fie suspuse votului în Plenul Camerei Deputaţilor cel mai probabil miercuri, saptamana viitoare.
Cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Legii de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale trebuia să intre astăzi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.
Pe ordinea de zi a şedinţei se mai afla şi Legea privind înfiinţarea partidelor politice.
Pentru ambele documente, Camera Deputaţilor este for decizional.
Legea de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale a fost modificată de Comisia de cod electoral şi de Senat în cea mai mare parte, în sensul cerut de preşedintele Klaus Iohannis.
Astfel, partidele politice pot face împrumuturi de la persoane fizice şi juridice doar prin virament bancar, iar banii vor trebui restituiţi în maximum trei ani.
S-a păstrat în timp nemodificat articolul care prevede că sumele cheltuite în campanie electorală se restituie de la bugetul de stat într-un plafon stabilit partidelor sau alianţelor care depăşesc la alegeri pragul de 3%.
Legea aşteaptă astăzi votul final decizional din plenul Camerei Deputaţilor.
Acelaşi vot este aşteptat şi pentru propunerea legislativă care modifică Legea partidelor.
Documentul legislativ stabileşte, între altele, că înfiinţarea partidelor politice se face pe baza unei liste de doar trei membri fondatori, faţă de cel puţin 25.000, cât prevede actuala lege.