Legea Curţii Constituţionale a României, modificată de Guvern
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, modificarea Legii Curţii Constituţionale.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Iulie 2012, 15:12
Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două Camere.
Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.
Acesta modifică articolul 27, alineatul 1 din legea Curţii Constituţionale, astfel încât sunt menţinute între hotărârile Parlamentului asupra cărora se poate pronunţa Curtea doar pe cele referitoare la Regulamentele Legislativului.
"Curtea Constituiţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori", se arată în forma alineatului 1 al art.27 din lege adoptat prin ordonanţă.
În vechea formă, alineatul respectiv prevedea: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori".
OUG a fost publicată şi în Monitorul Oficial.
Potrivit unor surse guvernamentale, modificările aduse nu vizează revocarea sau schimbarea judecătorilor Curţii, ci doar statutul avizelor Curţii.
Astfel, avizele Curţii Constituţionale faţă de hotărârile Parlamentului vor fi doar consultative şi nu obligatorii.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa a anunţat că Executivul a adoptat o ordonanţă care anulează prerogativele Curţii Constituţionale de a se pronunţa cu privire la hotărârile Legislativului.
"Ordonanţa spune că se retrag din textul actual pronunţările Curţii pe hotărârile Parlamentului şi nicidecum nu are vreo legătură cu avizul Curţii pe suspendarea preşedintelui", a spus Duşa.
În 25 iunie, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobată, miercuri, de Guvern.
Această lege a fost contestată de PDL la Curtea Constituţională, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.