Legea confiscării extinse a averilor, adoptată
Proiectul privind confiscarea extinsă a averilor a fost adoptat de Camera Deputaţilor, prin apel nominal, înregistrându-se 171 de voturi în favoarea acestuia, după ce, iniţial, la votul electronic, proiectul nu a trecut.
Articol de Iulia Gherman, 28 Martie 2012, 10:17
Unei persoane condamnate la cel puţin cinci ani de închisoare i se vor confisca mai multe bunuri ca până acum pentru infracţiuni ca traficul de droguri sau de persoane, spălare de bani, deturnare de fonduri, corupţie, evaziune fiscală.
În iulie 2011, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare şi completare a Codului Penal prin care a introdus instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient la asigurarea cooperării transfrontaliere eficiente în domeniu.
Proiectul de lege a fost adoptat, marţi, prin apel nominal cu 171 de voturi pentru, între care şi cel al deputatului PSD, Marian Neacşu, singurul reprezentant al opoziţiei la şedinţa de plen.
Probleme la vot
Iniţial, documentul legislativ nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat.
Tabela electronică a înregistrat doar 162 voturi pentru, cu două mai puţine decât minimul necesar.
Deputatul PDL Doru Leşe a cerut repetarea votului.
"Domnule preşedinte, vă rog să realuaţi votul. Din greşeală la mine este abţinere", a afirmat Doru Leşe.
Social-democratul Marian Neacşu s-a opus reluării procedurii de vot.
"Atâta vreme cât mandatul nu este imperativ, este foarte clar că fiecare dintre colegii noştri votează în cunoştinţă de cauză. Nu o să votăm acum şi o să mergem cu munca de convingere până reuşim să trecem un proiect de lege, dacă el nu a trecut iniţial", a susţinut Marian Neacşu.
La propunerea preşedintelui de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, proiectul de lege a fost supus aprobării plenului prin apel nominal.
Ce prevede legea
Documentul legislativ completează Codul Penal prin introducerea unei prevederi care permite judecătorului să dispună confiscarea extinsă a averii, care este prevăzută pentru persoanele condamnate la mai mult de cinci ani de închisoarepentruinfracţiuni precum proxenetism, trafic de droguri şi de persoane, spălare de bani, pornografie şi terorism, falsificarea de monedă sau valori, divulgarea secretului economic, deturnarea de fonduri, trafic de migranţi, corupţie, evaziune fiscală, trafic de organe.
Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţii ca: valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit, iar instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale.
Votul din Camera Deputaţilor are valoare decizională asupra documentului legislativ care a plecat către preşedintele Traian Băsescu pentru a fi promulgat.