Legea câinilor fără stăpân, atacată la Curtea Constituţională
Semnatarii sesizării privind Legea câinilor maidanezi susţin că actul normativ nu respectă prevederile europene din domeniu.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Septembrie 2013, 08:19
UPDATE Curtea Constituţională va lua în discuţie în 25 septembrie sesizarea în cazul Legii privind câinii fără stăpân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege.
Printre semnatarii documentului prin care este invocată neconstituţionalitatea propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se numără, conform sursei citate, parlamentarii Călin Popescu Tăriceanu, Haralambie Vochiţoiu, Dumitru Pelican, Cristiana Anghel şi Ioan Ghişe.
Legea "nu respectă prevederile europene"
Senatorii din opoziţie şi de la putere au trimis către Curtea Constituţională o sesizare cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege privind câinii comunitari.
Aceştia susţin, printre altele, că legea nu respectă prevederile europene din domeniu.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu, liderul grupului parlamentar al PP-DD, unul dintre semnatarii sesizării, a declarat pentru Radio România Actualităţi că nu este de acord cu eutanisierea colectivă a câinilor comunitari.
"Nu trebuie să mai fie nici un câine maidanez pe stradă care să ne pună viaţa în pericol, dar în acelaşi timp nici nu vreau să văd cadavre de câini în România pe stradă. Vreau să găsim o soluţie europeană în concordanţă cu prevederile europene, astfel încât să soluţionăm această problemă. Spunem nu eutanasierii colective. Nu vrem să eutanasiem la comun animale în România, pentru că nu ăsta este spiritul european şi nu ăsta este spiritul românilor", a spus Vochiţoiu.
Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor.
Actul normativ, susţinut de majoritatea deputaţilor din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat.
După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.