Legea asistenţei sociale, discutată în şedinţă de Guvern
Guvernul discută la Palatul Victoria proiectul legii asistenţei sociale, document ce face parte din strategia guvernanţilor de reformare a statului.
Articol de Angela Bârgoan, 11 Mai 2011, 18:45
Guvernul doreşte reducerea categoriilor de ajutoare sociale, întrucât statul are tot mai puţini bani de la an la an.
Noua strategie de asistenţă socială încurajează munca, pentru că, spunea premierul Emil Boc, actuala legislaţie îi încurajează pe foarte mulţi să stea în şomaj, cu ajutoare sociale.
Potrivit analizelor guvernamentale, există situaţii în care o persoană poate câştiga mai mult decât un om care munceşte zilnic opt ore doar beneficiind de diverse ajutoare sociale.
Acesta este şi motivul pentru care guvernul vrea să impună un plafon maximal pe care o familie sau o persoană care nu are un venit să-l poată primi.
Mai mult, va fi evaluată familia în ansamblu atât din punct de vedere al veniturilor, cât şi al mijloacelor de existenţă şi al bunurilor, şi nu doar persoanele individual.
În funcţie de rezultatele analizei, o parte dintre aceste persoane vor fi sprijinite să se încadreze în câmpul muncii, astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutor social.
Numărul beneficiarilor de ajutoare sociale va fi redus şi prin modificarea criteriilor de acordare.
De exemplu, cei care primesc venitul minim garantat vor trebui să facă dovada muncii în folosul comunităţii, iar atunci când refuză un loc de muncă care li se oferă, vor rămâne fără ajutor social.
Va fi redus atât numărul beneficiarilor, cât şi numărul prestaţiilor sociale, prin comasarea celor 202 ajutoare sociale în doar câteva grupe.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, în România doar 5% dintre persoanele cu dizabilităţi lucrează, în timp ce în restul Europei ponderea este de 45%-50%.
Toate aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul privind legea asistenţei sociale şi în nota de fundamentare a acestui act normativ.