Legea ANI în sesiune extraordinară la Senat
Sesiunea extraordinară a Senatului care începe marţi, are inclusă pe ordinea de zi modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, lege pentru care România a fost criticată recent de Comisia Europeană .
Articol de Dan Carp, 24 August 2010, 09:30
Senatorii se reunesc, luni, în sesiune extraordinară, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului privind descentralizarea în Sănătate şi, respectiv, creşterea TVA.
Totodată, Senatul va dezbate şi proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.
Puterea nu se va baza pe cel puţin un vot în şedinţa extraordinară a Senatului, din cauza absenţei anunţate a senatorului UDMR, Gyorgy Frunda.
Senatorii principalului partid de guvernământ, PDL, vor susţine Legea ANI în forma în care aceasta a venit de la Camera Deputaţilor.
"Avem nevoie de această lege, în contextul în care dorim să devenim ţară în spaţiul Schengen şi dorim, totodată, să avem un raport pe justiţie favorabil României", a declarat liderul grupului democrat-liberal, Traian Igaş.
PSD şi PNL votează diferit
Senatorii social-democraţi vor adopta aceeaşi poziţie ca la Camera Deputaţilor, adică vor fi prezenţi la dezbatere, dar nu vor lua parte la vot.
Liderul grupului PNL de la Senat, Puiu Haşotti, spune că liberalii vor vota legea, deşi aceasta prezintă încă elemente de neconstituţionalitate.
"Discuţia din Biroul Permanent a fost ca, în afară de Legea ANI, să mai fie şi alte şase puncte. Pe noi, liberalii, ne interesează două, cele care fac referire la creşterea TVA la 24% şi cea de-a doua, care face referire la disponibilizările pe care urmează să le facă consiliile judeţene şi primăriile", susţine Puiu Haşotti.
Şi pentru PSD prioritare sunt tot problemele de ordin economic, drept pentru care social democraţii îi vor susţine, de pildă, pe liberali în privinţa ordonanţei care modifică TVA.
Senatul a adoptat, la finalul sesiunii parlamentare din primăvară, eliminarea din Legea ANI a unor prerogative ale Agenţiei, legate de controlul averilor demnitarilor.
Preşedintele Traian Băsescu a atacat actul normativ la Curtea Constituţională, instituţie care a admis sesizarea şefului statului.