Legea ANI, în dezbaterea senatului
Proiectul de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate intrã, miercuri, în dezbaterea Senatului.
Articol de Politica Romaneasca, 12 Mai 2010, 10:15
Ministrul justiției, Cristian Predoiu, este nemulțumit de faptul că raportul întocmit de Comisiile juridica și de drepturile omului elimină varianta deputaților privind înființarea unor comisii pe lânga curțile de apel pentru anchetarea averilor demnitarilor.
Principala modificare fașă de varianta propusă de Camera Deputaților, adusă proiectului, constă în eliminarea tuturor articolelor referitoare la comisiile de cercetare a averilor care urmau să fie formate din procurori și judecători pe lângă curțiile de apel.
Decizia luată de senatorii Comisiilor pentru drepturile omului și juridică, cu privire la desființarea comisiilor de cercetare a averilor, restrânge astfel sfera de sesizare a ANI, spune ministrul justiției, Cătălin Predoiu.
Aceste comisii de cercetare, sesizate de ANI, ar fi putut să înceapă, în regim de urgență, acțiunea de control a persoanei, a cărei avere era suspusă controlului și, în baza dovezilor deținute, să trimita dosarul cauzei, spre solușionare, la Curtea de Apel.
Președinții Consililor Județene, în vizorul ANI.
Dezbaterile au adus însă și o reușita pentru ANI. Probele deja strânse de ANI rămân valabile, iar Cătălin Predoiu a apreciat faptul că s-a reușit menținerea continuității dosarelor procesate de ANI.
Senatorii celor două comisii au scos însă, din declarațiile de avere care urmează să fie publice, menționarea anumitor bunuri, precum bijuteriile, obiectele de arta și de cult, a căror valoare depășește 5.000 de euro. Cele mai multe amendamente au fost propuse de președintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul György Frunda.
Președintele Traian Băsescu a cerut pe 26 aprilie, la consultarile politice de la Palatul Cotroceni, adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind funcționarea Agenției Naționale de Integritate in 10 zile la Parlament.