Legea ANI a trecut de Camera Deputaţilor
Legea ANI a fost adoptată, luni, de Camera Deputaţilor, cu 204 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Articol de Simona Mihăescu, 16 August 2010, 17:53
Legea a fost adoptată în absenţa deputaţilor PSD, care au părăsit sala la momentul votului.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, declarase luni, că BPN al partidului a decis ca deputaţii partidului să nu participe la plenul Camerei întrucât pe ordinea de zi figurează doar Legea ANI şi nu şi cele două proiecte legislative ale liberalilor.
Deputatul PSD Marian Săniuţă a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul Legii ANI este vechi, incomplet şi neconstituţional, arătând că Agenţia poate fi folosită ca element de luptă politică.
"Aşteptam o lege nouă şi nu un proiect vechi-nou neconstituţional. Nu dorim ca această Agenţie de Integritate să fie folosită, în viitor, ca un instrument de luptă politică. Atragem atenţia că într-o ţară membră a UE , această Agenţie, în forma proiectului, poate fi folosită ca element de luptă politică", a spus deputatul PSD, în timpul dezbaterilor generale, informează Mediafax.
Marian Săniuţă a mai spus că PSD susţine nevoia de transparenţă şi orice măsură de control al averilor demnitarilor, dar nu doreşte ca în România să se repete în perioada următoare situaţia "dosarelor instrumentate politic după anul 2005".
"PSD a venit să susţină acest subiect, dar nu acest proiect nou-vechi şi neconstituţional", a adăugat Săniuţă, care a arătat că proiectul de lege este incomplet pentru că nu se referă şi la preşedinţii consiliilor judeţene, primari şi viceprimari.
Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a respins, criticile aduse de PSD la raportul întocmit la legea ANI şi a arătat că Parlamentul are obligaţia de a pune această lege în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Buda a spus că deputaţii PSD nu au depus, în Comisie, niciun amendament la lege, iar votul dat a fost în unanimitate.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, la rândul său, că au fost o serie de "inexactităţi" în discursul deputatului PSD Marian Săniuţă.â
Deputaţii PSD au părăsit, sala de plen, după ce viceliderul grupului, Aura Vasile, a anunţat că parlamentarii PSD nu participă la dezbaterea Legii ANI, despre care spun că are prevederi neconstituţionale.
Aura Vasile a făcut aceste precizări în timpul dezbaterilor generale pe tema proiectului de lege privind ANI.
Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a mulţumit reprezentanţilor puterii şi ai PNL pentru prezenţa în plen şi pentru vot.
Legea ANI mai are de trecut un hop, şi anume votul Senatului, care este forul decisiv .
Sesiunea extraordinară a Senatului unde se va decide soarta ANI, va avea loc pe 24 august.