Legea amnistiei fiscale, trimisă preşedintelui Iohannis spre promulgare
Legea prin care sunt anulate unele obligaţii fiscale constituite până la 1 iulie a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi înaintată preşedintelui Klaus Johannis pentru promulgare.
Articol de Alin Şerbănescu, 25 Iunie 2015, 18:35
Guvernul, care este iniţiatorul măsurii, precizează că normele legislative nu au fost foarte clare în momentul în care unele activităţi au fost înregistrate ca independente şi că se impune astfel adoptarea acestei legi.
Această amnistie fiscală se referă la acele obligaţii generate de reîncadrarea de către organele fiscale a veniturilor persoanelor care desfăşoară activităţi independente sau la drepturile de diurnă ale persoanelor cu activităţi în străinătate, precizează redactorul RRA.
Deputatul PNL Andreea Paul afirmă însă că măsurile adoptate sunt discriminatorii, motiv pentru care o parte din parlamentarii liberali s-au abţinut să voteze acest act normativ.
"Deşi corectează inadvertenţe legislative existente în Codul fiscal, din păcate, rămâne discriminatorie între contribuabilii care şi-au onorat aceste obligaţii fiscale până în prezent şi cei care nu au făcut-o, dar sunt amnistiaţi prin această ordonanţă dată de Guvernul Ponta", a spus Andreea Paul.
În replică, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe, deputatul PSD Viorel Ştefan, afirmă că poziţia critică a liberalilor este pur politicianistă.
"Cred că ăsta e rolul opoziţiei, să spună că nu sunt de acord, sunt nemulţumiţi cu tot ce face guvernul, că dacă şi-a asumat această măsură, de a crea un moment t zero, pentru chestiunile care pe acelaşi text de lege, dau interpretări diferite între contribuabil şi organul fiscal, stabilind de comun acord cu reprezentanţii mediului de afaceri că de la acel moment vom citi la fel legea, eu cred că măsura este benefică", a susţinut Viorel Ştefan.
În opinia acestuia măsura luată degrevează atât ANAF, cât şi instanţele, de o mulţime de dosare controversate şi costisitoare.