Legea alegerilor locale, adoptată de Senat. Primarii vor fi aleși dintr-un singur tur
Potrivit proiectului Legii alegerilor locale, primarii vor fi aleși din primul tur de scrutin, iar preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni.
Articol de Luminiţa Voinea, 20 Aprilie 2015, 19:45
Proiectul legii alegerilor locale a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 114 voturi pentru, 4 abţineri şi 3 împotrivă.
Documentul urmează să fie trimis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este for decizional, informează redactorul RRA, Alexandra Cristea.
Potrivit proiectului, este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Astfel, este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie.
Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg prin vot uninominal.
Președinții CJ, aleși din rândul consilierilor
Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.
Pragul de 3% la locale, respins
UDMR a propus un prag electoral de 3%, şi nu de 5%, cum a fost adoptat de senatori, dar amendamentul a fost respins.
Articolul care a întrunit votul majorităţii senatorilor prevede că, "pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate. În cazul alianţelor politice, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2% şi pentru alianţele cu cel puţin trei membri, pragul electoral este de 8%".
La alegerile locale îşi pot exercita dreptul de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani şi numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
De asemenea, listele electorale complementare se întocmesc şi se actualizează de primar împreună cu formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări până cel târziu cu 45 de zile înaintea votării.