Legea adopțiilor, o șansă pentru copiii abandonați
Noua lege a adopţiilor, prin care se înlesnesc procedurile, pare să schimbe deja lucrurile în bine.
Articol de Alina Darie, 04 Iunie 2012, 14:00
Noua Lege a adopţiilor, intrată în vigoare în acest an, a făcut ca numărul copiilor abandonaţi care au şansa de a-şi găsi familii adoptive să crească semnificativ.
La Vaslui, judeţul cu cei mai mulţi copii abandonaţi, au fost date încuviinţării peste 20 de cazuri.
"În ultimul timp a crescut numărul de adopţii. Avem, de exemplu, peste 30 de încredinţări în adopţie, avem foarte multe deschideri că vom face încredinţări în acest an şi lucrul acesta mă bucură, că, la final, copilul se duce definitiv într-o familie, şi nu temporar într-o familie, cum este la asistenţă maternală, este un lucru foarte bun", a spus Ionel Ştefănică Armeanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui.
Poate şi impresionaţi de drama micuţilor abandonaţi încă din maternitate de propriile mame, dar şi motivaţi de simplificarea procedurilor de adopţie, tot mai mulţi vasluieni şi-au exprimat dorinţa de a adopta un copil lăsat în grija statului.
"Vârsta persoanelor care doresc să adopte copii se situează între 35 şi 40 de ani, iar ca opţiune, în general doresc să adopte copil de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani", susține psihologul Gina Câmpeanu.
Adopţiile tot mai multe, spun specialiştii, vin să contrabalanseze într-un sens pozitiv numărul mare al abandonurilor înregistrate în ultima perioadă.
Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de până la gradul al patrulea cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii, familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român sau cetăţenii străini dacă au statutul de soţ al părintelui natural al copilului a cărui adopţie se solicită.