Lazăr Comănescu: Includerea României în Schengen, un avantaj pentru UE
Ministrul român de externe Lazăr Comănescu se așteaptă ca raportul MCV să aducă argumente în favoarea aderării României la spațiul Schengen.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Ianuarie 2016, 16:28
Noul raport MCV privind justiţia va aduce noi argumente care să demonstreze că aderarea României la Schengen ar fi un avantaj pentru Uniunea Europeană, în contextul nevoii de securizare a graniţelor externe.
Este declaraţia ministrului român de externe, Lazăr Comănescu, la conferinţa de lansare a preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene.
La întrebarea RADIO ROMÂNIA dacă şi Olanda va sprijini aderarea României la Schengen, aşa cum au făcut celelalte preşedinţii înaintea sa, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner, a explicat că nu vrea să se pronunţe în avans.
"Spaţiul Schengen este sub o presiune uriaşă. Asta înseamnă că trebuie să ne concentrăm mai mult pe felul în care administrăm graniţele externe. Pe acest lucru sunt concentrate acum toate discuţiile, de aceea spun că problemele de acum pe masa UE şi a Schengen sunt atât de mari încât doar asupra lor trebuie să ne fixăm eforturile", a spus Stella Ronner.
Ministrul român de externe, Lazăr Comănescu, a explicat că tocmai securizarea graniţelor externe face necesară includerea României în spaţiul Schengen.
"Mă aştept ca următorul raport MCV să aducă argumente suplimentare nouă, dar şi altora care spun că admiterea României în spaţiul Schengen ar fi un beneficiu pentru UE, ca întreg. Şi dacă leg asta de chestiunea migraţiei, în condiţiile în care există o conştientizare crescută că e nevoie de întărirea graniţelor europene, asta mă face personal să cred că lumea va realiza că includerea României în spaţiul Schengen va fi un avantaj pentru Uniune", a susținut Comănescu.
În faţa temerilor că intrarea în spaţiul Schengen ar aduce mai mulţi migranţi în România, Lazăr Comănescu a explicat că un asemenea scenariu poate fi evitat dacă se pun în aplicare măsurile de securizare a graniţelor şi de colaborare cu ţările de origine şi de tranzit pentru migranţi.