Laszlo Borbely: Nu există pericol de contaminare a Dunării în România
Ministrul Mediului spus că unda poluantă din Ungaria va ajunge în România cel mai devreme în cursul zilei de luni dar, potrivit specialiştilor nu există un pericol, nici pentru România, nici pentru Bulgaria.
Articol de Raul Matiş, 08 Octombrie 2010, 12:14
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbelya declarat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Târgu Mureş, că în baza informaţiilor furnizate de autorităţile ungare, a măsurătorilor efectuate de specialiştii români şi a punctului de vedere exprimat de aceştia, în momentul de faţă nu există pericol de contaminare a apelor Dunării, la intrarea în România.
Borbely a arătat că şlamul nociv provenit de la fabrica de bauxită de aluminiu din Ungaria s-a deversat într-un un pârâu mic, Torna, ulterior în râul Marcal , iar de aici în râul Raba , de unde, în cursul zilei de joi, a ajuns la un braţ al Dunării în Ungaria.
Ministrul a precizat că pH-ul şlamului în momentul ruperii digului era de 12-13, dar autorităţile ungare au ridicat un dig din 1.000 de tone de ipsos pentru stabilizarea metalelor grele, la confluenţa râurilor Marcal şi Raba, astfel încât până joi s-a ajuns să se reducă pH-ul la 9,07.
Borbely a afirmat că un pH de 8,5 nu reprezintă pericol pentru apă, iar în condiţiile în care debitul Dunării la intrarea în România este de 3 ori mai mare decât în Ungaria şi de 25 de ori mai mare decât debitul râului Raba, pericolul de contaminare este exclus prin diluarea elementelor nocive conţinute de şlam.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a adăugat că unda poluantă va ajunge în România cel mai devreme în cursul zilei de luni, cu sublinierea potrivit căreia toate datele, toţi experţii şi specialiştii în domeniu spun că nu există un pericol, nici pentru România, nici pentru Bulgaria.
Luni, la prânz, s-a spart un dig de la o fabrică de bauxită de aluminiu din Ungaria, de unde s-au deversat în jur de 600-700.000 de metri cubi şlam nociv, care a afectat mai multe localităţi din zonă. Trei localităţi sunt mai afectate, iar zona este compromisă în ceea ce priveşte solul, vegetaţia şi apele.
În urma deversării şlamului, s-au înregistrat 4 decese, dispariţia a 4 persoane, evacuarea a 6000 de persoane, avarierea a 250 de case şi distrugerea totală a altor 5.
Înălţimea valului de deşeu a fost cuprinsă între 2,5 şi 3 metri, similar unui val de inundaţii.