La Ministerul de Finanţe se discută împărţirea banilor
UPDATE La Ministerul Finanţelor au început discuţiile tehnice cu reprezentanţii instituţiilor bugetare pe tema resurselor financiare pe care acestea le vor primi anul viitor.
Articol de Radio România, 11 Noiembrie 2011, 10:50
Ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că executivul va trebui să se decidă între fonduri pentru investiţii sau pentru majorarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor.
"Guvernul va avea de ales anul viitor între alocarea de fonduri mai mari pentru investiţii şi majorarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor în cazul în care economia va oferi resursele necesare", a spus Ialomiţianu.
El precizat, vineri, că proiectul de buget pe anul viitor prevede un deficit de doar 1,9% din produsul intern brut.
"Deficitul bugetar trebuie finanţat din împrumuturi. Deşi România are o datorie mică, 32% din PIB, comparativ cu alte ţări, nu poţi să te împrumuţi la orice cost pe o perioadă scurtă. Dacă în cursul anului 2012 situaţia este bună, suntem în măsură să avem venituri mai mari şi atunci guvernul va decide să mărească sumele pentru investiţi sau să recuperăm partea care a mai rămas din salarii sau indexarea pensiilor. Asta va fi decizia guvernului", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.
Igaş, preocupat de asigurarea salariilor
Potrivit ministrului de interne, Traian Igaş, cel mai important în această perioadă de criză va fi ca ministerul să aibă banii de salarii.
"Sigur că de fiecare dată când discutăm de un buget, orice ministru îşi doreşte bani mai mulţi, pentru a putea să gestioneze mai bine situaţia din interiiorul ministerului. Dar, totodată, trebuie să vedem şi situaţia în care ne aflăm. Este o situaţie mai dificilă din punct de vedere economic şi în aceste condiţii, sigur că ne mulţumim cu ceea ce Guvernul României ne poate oferi şi cel mai important lucru pentru noi, ca minister, este să asigurăm salariile, să asigurăm funcţionalitatea structurilor din subordinea ministerului şi acest lucru îl vom face", a spus Igaş.
Opoziţia aşteaptă bugetul
Opoziţia aşteaptă ca proiectul de buget să ajungă în parlament, dar susţine că în prealabil e necesară adoptarea legii principalilor indicatori macro-economici.
Deputatul PSD, Viorel Ştefan consideră că nu este clar ce nivel de creştere economică va fi luat în calcul la stabilirea bugetului.
"Un parametru care este discutat şi discutabil şi contestabil este cel al creşterii economice. Iată, ne spune Fondul Monetar că este între 1,8 şi 2,3% pe 2012. E în premieră când Fondul Monetar nu-şi asumă o cifră clară, ne dă un interval de creştere. Şi atunci se naşte un semn de întrebare: bugetul pe ce scenariu îl construim, pe 1,8 sau pe 2,3? ", s-a întrebat retoric deputatul PSD.
Reamintim că guvernul a decis să trimită proiectul de buget în parlament numai după încheierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, pentru a avea repere suplimentare la stabilirea indicatorilor pentru anul viitor.