Kovesi va fi înalt reprezentant pe probleme anticorupţie la Bruxelles
Rocada dintre Laura Codruţa Kovesi si Daniel Morar nu mai este de actualitate, după ce Kovesi a fost detaşată la Ministerul de Externe.
Articol de Gabriela Tătărău, 03 Octombrie 2012, 10:06
Fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kövesi, va pleca la Bruxelles, unde va ocupa o funcţie de înalt reprezentant la misiunea României pe probleme de politici anticorupţie.
Pentru a putea ocupa acest post, ea a fost detaşată la Ministerul de Externe pentru trei ani.
Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat această decizie la solicitarea Ministerului de Externe, după ce mandatul Laurei Codruţa Kövesi în fruntea Parchetului General s-a încheiat.
Deocamdată, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie au conduceri interimare, iar miercuri este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru cele două funcţii.
Interimatele în cele două importante posturi din Justiţie sunt asigurate, pentru şase luni, de Daniel Morar la Parchetul General şi Laura Oprean la DNA.
Actualul ministru al justiţiei a susţinut, în repetate rânduri, că doreşte ca aceste funcţii să fie ocupate printr-o selecţie riguroasă între cât mai mulţi candidaţi, care să îndeplinească toate condiţiile necesare.
Până luni seară, se vorbea despre o posibilă rocadă între foştii şefi ai celor două instituţii.
Această variantă nu mai este valabilă acum, asta după ce Laura Codruţa Kövesi a fost detaşată de CSM la Externe, iar Daniel Morar a declarat că nu va mai candida la niciunul dintre aceste posturi, susţinând că procedura de selecţie nu este suficient de transparentă.
Printre numele vehiculate până acum mai sunt Ioan Irimie, de la Cluj, pentru şefia DNA şi Gheorghe Moţa, de la Gorj, pentru conducerea Parchetului General.
Cele două funcţii au fost mereu în centrul opiniei publice, iar de la cei care le-au deţinut s-a aşteptat echidistanţă, transparenţă, rigoare şi gestionarea corectă a dosarelor.
Oficialii europeni din domeniul justiţiei au apreciat, încă din 2007, progresele făcute de România, dar nu suficient de mult pentru a ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare.